Spolubydlící aneb lístečková romantika s přidanou hodnotou

recenze

Spolubydlící (2019) 5 z 5 / ZapisnikTerky
Spolubydlící

Je strašný otevřít knihu a zjistit, že snad ani neprošla korekturou. V tomhle případě šlo o eKnihu a v tom to právě asi je. Kniha nemá žádnou grafiku ani oddělení odstavců. Defacto je rozdělena po souvětích a nemá ani žádné odlišení při změně místa a času v ději. Po začátku to bylo dost matoucí. Naštěstí jsem zjistila, že je to vážně jen chyba eKnihy – koukala jsem na ukázku papírové knihy na eshopech a tam se zdá být grafika i odstavce v pořádku. Ale řeknu vám, bylo to trochu utrpení. Co je ale, předpokládám, stejné i v papírové verzi knihy je text a ten po začátku taky nebyl úplně top strop. Pořád se měnily časy, ve kterých je příběh vyprávěný a našla jsem i pár chyb.
.
Pak jsem se ale začetla a všechny detaily šly stranou. Kniha do mě “zahučela“ během jednoho dne a noci. Příběh má napětí a opravdu super linku. Dva lidi, kteří spolu sdílí jeden byt a jednu postel si píšou lístečky a tím spolu komunikují. No není to zajímavě pojatá komunikace v knize? Bezesporu je. Opravdu jsem si tu část, kde se spolu Leon a Tiffy jen takto dorozumívají, zamilovala. Jejich osobnosti nebyly ploché a měly svůj růst a rozvoj. Tiffy se zabývá předešlým vztahem a postupně se snaží zjišťovat, co bylo špatně a Leon je uzavřený před světem a pokouší se pomoci svému bratrovi, který je pro něj na prvním místě. To, jak se jejich životy vzájemně proplétají a jak na sebe tito dva jedinci působí, je fascinující sledovat. Když jsem četla dramatické scény, úplně jsem se chvěla, jak mi bylo za Tiffy a Leona zle. Brr. To dokáže málokterý spisovatel. Ale je to super. Moc se mi líbí, že v knize se odkrývají i vážná témata a není to jen o humoru (kterého je tam ale taky dostatek). Myslím, že přečtení příběhu by mohlo pomoct spoustě lidem od toxického vztahu. Někdy to totiž není tak lehké uvidět…
.
Opět jsem měla pouze eKnihu, ale přesto musím říct, že mi obálka knihy přijde povedený. O grafice v mém případě nemůžeme mluvit…
.
Závěrem už nelze dodat nic víc, než že je pro mě kniha Spolubydlící romantické překvapení roku. Kdyby nebylo těch chyb a provedení, vysloužili by si plný počet, ale i 4,5/5 je super hodnocení.

Komentáře (1)

Přidat komentář

kopeceli
13.03.2023

Děkuji za hodnotnou recenzí. Chtěla jsem si původně knihu koupit, ale raději si ji půjčím v knihovně. Ráda čtu eknihy, ale nesnáším knihy s chybami, většinou je nedočtu a mažu. Takový nákup by mne mrzel.