Špion všude kam se podíváš

recenze

Čas zrádců: Cambridgeská pětka (2019) 3 z 5 / Lena91
Čas zrádců: Cambridgeská pětka

Pokud si myslíte, že univerzity jsou místem, kde se kromě nudných přednášek a studentských večírků nic neděje, autorka Hannah Coler Vás vyvede z omylu. Příběh své nové knihy Čas zrádců s podtitulem Cambridgeská pětka totiž vystavěla na pravdivém jádru o skupině pěti studentů z Cambridge, kteří se nechali ve třicátých letech naverbovat sovětskou tajnou službou a nebyli jediný.
Příběh sestává z několika rovin a forem vyprávění, v nichž se ze začátku není snadné zorientovat. Nejdříve se ocitneme v roce 2014 představující současnost, kdy se při honosné večeři setká několik významných postav Cambridgeské univerzity. Mezi nimi je i profesor Hunt, proslulý historik, jehož význam je v příběhu nepopiratelný. Stejně jako mladé studentky Wery, která se tam ocitla spíše náhodou a starší ženy jménem Jenny. Poté se retrospektivně děj přesune do roku 1970, kdy je nasvícena minulost mladého Hunta, Jenny a Stefa, Huntova kamaráda. V tom roce došlo k demonstraci studentů proti propagaci Řecka, jemuž vládla tvrdá vojenská diktatura.
V tuto chvíli jsem ještě tápala a ztrácela jsem se v časovaných rovinách. Když se opět děj vrátí do Cambridge v roce 2014 a do univerzitního města přijíždí Wera, vše se pomalu začíná spojovat. Wera stejně jako další dva studenti Jasper a David se stanou Huntovými doktorandy. Právě ona si vybrala za téma své disertační práce zmapování života Kima Philbyho, což byl jeden z pětice špiónů Cambridgeské pětky.
Celá kniha je tedy protkána delšími úryvky z její práce o životě Philbyho, které předávala profesoru Huntovy ke schválení. Tyto životopisné části značně zpomalují děj, avšak právě na nich je kniha vystavěna a zasazují tak špionážní povahu Cambridge do historického kontextu.
Stejně záhadnou se současná Cambridge stane v okamžiku, kdy Wera najde v Huntově pracovně mrtvolu Davidova otce Stefa. Prvním podezřelým je samozřejmě Hunt, avšak my víme, že on je nevinný. Kromě šoku z nalezení Stefa se Wera vyrovnává se vztahem k Davidovi, který se zrovna rozešel s ruskou au-pair Polinou. V tomto okamžiku mi bohužel pasáže o Kimu Philbym byly na překážku, neboť mě víc zajímalo, kdo byl vrahem a jak bude pokračovat vztah mladých studentů.
Zájem o špionáž i podezřelé chování některých z postav nutí Weru hledat ve všem tajné mise, špionáž a nebezpečí. Při studiu archivních materiálů a hledání důkazů k usvědčení Stefova vraha vyleze na povrch nejedno zapomenuté tajemství a odpovědi na to, jakou roli v tom všem sehrál Hunt a co je vlastně zač Jenny.
Čas zrádců je román o světě tajných služeb, avšak jeho název je poněkud zavádějící. Sama jsem očekávala knihu, v níž se bude odehrávat příběh oné „velké pětky“, že budou hlavními postavami a budeme s nimi prožívat službu pro MI 5. Colerová však zvolila zcela jiný pohled na tuto problematiku, a to právě prostřednictvím Weřiny práce. Ačkoliv život Kima Philbyho byl zajímavý a akcemi nabitý, úryvky byly opravdu dlouhé a po několika stránkách už ztrácely na atraktivitě. Komplexně to však vše dávalo smysl, tajemství z minulosti se krásně propojila se současností. Čtivost a originalita se nedá popřít. Určitě stojí za přečtení i pro čtenáře, kteří stejně jako já tohle téma úplně nevyhledávají.
Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář