Čas zrádců: Cambridgeská pětka

Čas zrádců: Cambridgeská pětka https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392696/bmid_cambridge-5-cas-zradcu-qM4-392696.jpg 4 35 13

Cambridge je město špionů. Tady přátelství vznikají a staří přátelé se zrazují. Profesor historie Hunt o tom ví své. Možná proto se tolik zajímá o práci studentky Wery, kterou fascinuje špionážní skupina „Cambridgeská pětka“: Pět studentů, kteří se ve třicátých letech nechali zlákat ruskou tajnou službou a desítky let jí úspěšně předávali informace. Oficiálně pracovali pro Velkou Británii, ale ve skutečnosti poslali řadu západních agentů na smrt. Ženy přitom odjakživa hrály důležitou roli. Nikoho nelze přehlédnout tak snadno jako nenápadnou ženu… Tyto časy dávno minuly. Pak se ale Hunt zaplete do vraždy. Tají něco, nebo na něj chtějí hodit vinu? A kdo doopravdy jsou obyčejní lidé v jeho okolí? Zdá se, že čas špionů přece jen hned tak neskončí... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Cambridge 5 - Zeit der Verräter , 2017


více info...

Přidat komentář

denoush
28.09.2023 4 z 5

Ve výsledku to byl celkem hezký thriller, ale mně osobně by se asi víc líbilo, kdyby se děj zaměřil jen na jednu dějovou linku. A to spíš na tu, která sledovala příběh mladých studentů ze současnosti, a to z důvodu, že mi jsou věkově blíž a byli mi sympatičtější.
Zároveň bylo trochu matoucí mít informace přímo od osob, kterých se to týkalo a potom v podstatě z druhé ruky od lidí, kteří někde něco vyštrachaly.

Nestorkea
17.07.2021 2 z 5

"... Daphne by mi teď jistě řekla, že jsem ještě pořád nic nepochopila..."
Jo, měla by pravdu. Začátek mě nudil, zhruba v polovině přišel zlom a já myslela, že už mě čekají jen světlé zítřky. Bohužel se tak nestalo a konec všechno zazdil..
Kimův příběh je bezesporu zajímavý a má potenciál, ale ta omáčka okolo byla zbytečná. Zápletka nebyla pořádný uzel, ale spíš taková mimochodná vlnka.
Místo jedné knihy by se daly napsat dvě - jedna o Kimovi a jedna o Huntovi. Obě propracovat více do hloubky, nezaměřovat se tolik na "kdo, kde a s kým" či na sexuální orientaci zúčastněných a bylo by to fajné.
Takhle bohužel maximálně tři hvězdy.


JanzPardubic
25.02.2021 5 z 5

Je to kniha, která propojuje špionážní zápletku s akademickým prostředím Cambridgeské univerzity, a to hned ve dvou rovinách. Jednak v „současnosti“, kdy se hlavní hrdinka a hrdina zapojí do hledání ruského špiona a vraha, a jednak v retrospektivní rovině, která prostřednictvím vědeckého výzkumu hlavní hrdinky sleduje osudy Kima Philbyho a tzv. Cambridgeské čtyřky. Nejsilnější stránkou knížky je to, že obsahuje řadu autobiografických rysů, neboť autorka je sama historičkou špionáže za studené války a strávila část své badatelské kariéry na Cambridgeské univerzitě, takže její akademické prostředí a atmosféru dokáže trefně vylíčit.

soukroma
02.01.2021 5 z 5

Knihu čtu již podruhé, a tentokrát jsem překvapená spoustou dalších, samozřejmě souvisejících informací, které v sobě má:
- o imperiálních rodinách (střední vrstva přežívající v různě nepříjemných koloniích, pro možnost dostat své děti na drahé ostrovní školy a vymanit se z uzavřené oddělené nespokojené společnosti);
- o původu Philbyho přezdívky z dětských let (od otce podle Kiplingova Kima - paradoxně ale Philbyho boj byl veden zcela za jiným účelem);
- o establishmentu (jak pěkně držel při sobě a nechtěl odhalit zkažené jádro a jak vlastně celou dobu zrádcům pomáhal, protože pravidla znali skrz naskrz a nehorázně jich využívali a ještě se smáli);
- o starobylých univerzitách, zejména Cambridge, studiích, studentech, vyučujících, tutorech, knihovnách, podmínkách, stipendijích, konkurenci... (od 30. let donedávna)
- o Mitrochinových archivech a špionáži pro SSSR vůbec...
Samotný případ C. 5 je děsivý, nikdo by ho nevymyslel.
"Fanatici nemají žádné pochybnosti."
Sám Harold "Kim" Philby sloužil KGB 54 let! A zadarmo (...to je teprv nestvůrnost.)!

beanstk
30.12.2020 4 z 5

Zajímavé naroubování špionské historky na známy příběh tzv. Pětky z Cambridge. Trochu i v tradici britských akademických románů (Lodge). Celkem invenční, čte se dobře.

Parwana
23.08.2020 3 z 5

Kniha se četla jedním dechem, přečetla jsem ji do 24 hodin poté, co jsme ji otevřela. Neuvěřitelně čtivá, velmi atraktivní téma. Nicméně jsem některé věci nepochopila po přečtení dosti klamavého výčtu cambridgeské pětky na začátku knihy. Z těch skupinek se pouze v případě první pětice všichni realizovali pro KGB, rozhodně to nebyl dle obsahu knihy případ skupiny v 70. letech a v současnosti. Po přečtení mi přijde, že konec velmi otevřený, až nedodělaný.

jarin58
18.01.2020 4 z 5

Zvláštní a přitom dobrá kniha s neobvyklým koncem.

Artep25
02.09.2019 4 z 5

Nemusím moc knihy o špiónech, ale tato vůbec nebyla špatná .Četlo se to dobře .Překvapivě mně to nutilo si hledat i v historických pramenech informace .Můžu doporučit .

akinomV
31.08.2019 3 z 5

Anotace a nádherná obálka mě nalákaly, ale nakonec jsem knížku četla docela dlouho, protože jsem se nemohla začíst. Nakonec byly nejzajímavější kapitoly, které pojednávaly o Cambridgeské pětce a já teprve v průběhu čtení zjistila, že se jedná o skutečné osoby. To byl nakonec důvod, proč knihu dočíst až do konce, protože co se týče detektivní zápletky, ta mě vůbec nezaujala. Řekla bych, že kniha nenadchne, ale ani neurazí...

happy-smile
23.08.2019 5 z 5

Tak tato kniha se četla sama. Žádná hluchá místa. Nakonec si člověk uvědomí, že vzhledem k tomu kolik procent obsahu knihy je o cambridgeské pětce, tak že četl spíše historický román než detektivku/thriller. Ale vůbec to nevadilo. Tato problematika je totiž opravdu velice zajímavá a autor ji dobře zpracoval. Jenom bych úryvkům o velkolepé pětce neříkala doktorská práce, to by to muselo být psané v úplně jiném stylu - sušším, vědečtějším. Ale chápu, že pro potřeby tohoto románu to tak prostě být muselo. Doporučuji a doufám, že u nás od tohoto autora ještě něco vyjde.

Iki1
06.08.2019 4 z 5

Rozvláčné vyprávění o osudech hrdinů pověstné britské špionážní aféry ozvláštnila dvojí dějová linka, kdy po jejich osudech pátrá studentka, aby napsala doktorandskou práci. Tím, jak se děj prolíná, získává kniha na čtivosti. Disponuje i méně očekávaným rozuzlením.

okeey
01.07.2019 4 z 5

Nejen, že obálka knihy je velice zajímavá, ale anotace je tak poutavě napsaná, že jsem si řekla, že si tuto knihu prostě musím přečíst. Téma knihy je neotřelé a originální. Není to žánr, který bych vyloženě vyhledávala, a o to víc se mi kniha líbila.
Tato věta se stane památnou: ,,Chcete napsat životopis, a o to by se nikdy neměl pokoušet někdo, komu ještě nebylo čtyřicet."

Cambridge je městem špionů. Nemůžete nikomu věřit. Myslíte si, že někoho znáte, ale to se mýlíte. Vše souvisí se vším, nakonec to do sebe skvěle zapadne. Hlavní roli v tomto příběhu hraje profesor historie Hunt a německá doktorandka Wera, jejíž disertační práci Hunt vede. Wera se zajímá o „Cambridgeskou pětku“ a proto jí věnuje své studium. Ale není jednoduché k tomuto tématu sehnat potřebné materiály.

„Cambridgeskou pětkou“ se rozumí pět studentů, kteří se v minulosti nechali zlákat ruskou tajnou službou, pro kterou desítky let znamenali zdroj informací. Oficiálně to znamenalo práci pro Velkou Británii, ale ve skutečnosti poslali několik lidí na smrt. Nábor nových špionů v polovině 20. století nebyl zas až tak těžký, jelikož studenti trpěli sociální nespravedlností své společnosti. Hluboko zakořeněná byla i nenávist vůči starším mužům, kteří nezabránili druhé světové válce. Wera tomu postupně přichází na kloub a nestačí se divit tomu, co všechno vyjde na povrch. Nehledě na to, že Hunt na její otázky odpovídá dosti vyhýbavě.
Kniha se četla dobře, je poutavá a hlavně napínavá. Hunt se totiž připletl k vraždě, vypadá to, že to celé udělal on, ale nemusí být vše vždy tak, jak se zdá. Nikdy si nemůžete být jistí, že můžete věřit všem ve svém okolí. Třeba se taky může stát, že někdo koho považujete za přítele, vede dvojí život. V tomto příběhu nalezneme nejednu psychologickou hru. Dozvíme se spoustu věcí o špionáži jako takové. Opatrnost především. I přes odborné výrazy je kniha psána velice srozumitelně a je velice čtivá. První třetina knihy je taková seznamovací, je potřeba se zorientovat v četných postavách, ale od druhé třetiny už mě kniha chytla a nepustila, musela jsem číst, číst, číst a dočíst, protože jsem prostě potřebovala vědět, jak to dopadne. Rozhodně doporučuji knihu všem, i těm, kteří se o knihy podobného typu nikdy nezajímali.

Booky84
20.05.2019 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a určitě doporučuji. Čtivá záležitost, zajímavý děj a překvapivý konec, alespoň pro mne určitě.

Štítky knihy

Kim Philby, agent KGB, 1912-1988

Autorovy knížky

Hannah Coler
německá
2019  79%Čas zrádců: Cambridgeská pětka

Kniha Čas zrádců: Cambridgeská pětka je v

Právě čtených1x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce67x
Chystám se číst48x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x