ŠPÍNA

recenze

Špína (2024) 4 z 5 / Šárka5875
Špína

Když si šli studenti zabruslit do opuštěného lomu, jistě si nepředstavovali, jaký hrůzný zážitek tam na ně čeká. Mrtvé tělo, které objevili v ledu, patřilo mladému středoškolskému profesorovi Patriku Morovi. Někdo ho zastřelil a i s autem shodil do lomu.

Mezi studenty byl Patrik velmi oblíbený, jeho vyučovací metody se totiž naprosto lišily od klasických nudných metod ostatních kantorů. Ti už měli tedy Patrika v oblibě rozhodně méně. Osobní Morův život byl více než pestrý, byť ženatý, užíval si s kdejakou sukní, nevyjímaje kolegyně ani studentky. A takový styl života se také nemusel obejít bez následků. Navíc rozhodně to nebyl jediný Patrikův problém a tudíž jediný motiv k jeho vraždě. Té špíny vyjde na povrch mnohem více.

Pro kapitána Davida Meiznera a poručíka Dominika Tótha nebude tedy jednoduché ukázat na pachatele, jelikož motiv k vraždě mělo hned několik osob, objevujících se v Patrikove životě.

Stejně jako předešlá autorčina kniha Dívka v mlze se i Špína četla dobře, přestože děj nebyl právě svižný, spíše naopak. V tomto příběhu se téměř neobjevuje Davidova kolegyně a rovněž partnerka Ema, což mě docela mrzelo. Dokázala dobře kompenzovat Davidovu nesnesitelnou povahu svou rozvážností a empatií. Ale přece jenom tady její roli celkem zdatně zastoupil poručík Tóth, který se snažil Davida v jeho chování usměrňovat.

Meizner byl v této knize snad ještě nesnesitelnejší než v prvním díle. Opravdu někdy doslova na pěst. A přestože nám ve Špíně autorka postavu Emy téměř nedopřála, soukromý život její a Davida se zde i tak řeší.

Takže suma sumárum... Nejde o žádnou pecku, ale určitě jde o dobře napsanou detektivku se zajímavým námětem, kterou můžu klidně doporučit.


Špína Špína Barbora Bernátová

Dva týdny před vánočními prázdninami je krajina v okolí Košic sevřená mrazem a čtveřice puberťáků se vydává bruslit do kamenolomu. Dvojité rande se ale z večerní romantiky rychle změní v noční můru, když se jedné z dívek zasekne b... více


Komentáře (0)

Přidat komentář