Někdo z nás

recenze

Někdo z nás (2024) 4 z 5 / Šárka5875
Někdo z nás

Hlavní postava této knihy není pouze jedna, ale je jich hned pět. Vlastně šest. Pětice sourozenců a matka. Thea, Lukáš, Richard, Viola a nejmladší Nela Herelovi. Sestry a bratři, kteří by jeden pro druhého udělali cokoliv. Rovněž pro matku. A vážně cokoliv?

K dokonalé rodinné idylce chybí otec a manžel. Kde je mu konec? Zmizel před pětadvaceti lety a nikomu z dětí ani manželce Evě nechybí. Oddechli si, když se jednoho dne vypařil a už se nevrátil. Byl to alkoholik a tyran. Násilí panovalo v rodině Herelových dnes a denně. Radan Herel bil manželku i své děti. Tudíž se po něm nikomu z rodiny nestýskalo, když odešel.

Nejmladší Nela slaví pětadvacetiny a tak se celá rodina sejde u matky ve starém domě na oslavu. Je to vlastně naposledy, kdy se rodina takto v poklidu schází. Shodou okolností totiž dojde k situaci, která odhalí drsné rodinné tajemství a rozloží dosud fungující vztahy mezi sourozenci.

Na novinku od Kristýny Trpkové jsem se těšila fakt hodně. Předešlá trilogie mě totiž hodně bavila. Tady jsem se ale téměř celou první třetinu nedokázala pořádně začíst. Seznámení s členy rodiny, jak ho autorka podala, bylo dost rozvláčné až skoro nudné. Potom, co došlo při oslavě k onomu osudnému zvratu, konečně děj nabral na tempu a já se nemohla od knihy odtrhnout. Rozuzlení vygradovalo až na samotném konci a vlastně ani nevím, jestli jsem s ním spokojená. Čekala jsem to jinak a tohle mě vážně nenapadlo. Ale to už je jen můj osobní problém.

Nicméně, pojďme si to shrnout. I přes utahanou první třetinu napsala autorka napínavý příběh se zajímavým námětem. Kapitoly ze současnosti se střídají s pohledy do minulosti. Také rodinné vztahy jednotlivých postav jsou rozvedené, čtenář pozná, jak žijí a s čím se ve svých životech potýkají. Některé pasáže mi v knize přišly neuvěřitelné. Opravdu se mi nechce věřit, že by se matka zachovala v určité situaci tak jako Eva před lety. Ale kdo může soudit a odhadovat myšlenkové pochody psychicky i fyzicky týrané ženy? Asi nikdo, kdo nezažil. Ovšem přišlo mi to trochu moc.

Celkově se mi ale kniha líbila a určitě bych ji doporučila každému, kdo má rád psychologická rodinná dramata s prvky thrilleru. Za čistokrevný thriller bych příběh asi nepovažovala.

Více recenzí na instagramu @sarka.fofonkova


Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Sourozence Herelovy od dětství pojí silné pouto, a přestože už jsou všichni dospělí, nedají na sebe dopustit. Rodinnou idylku jim však jednoho dne naruší hrůzný nález na zahradě matčina domu, jenž spustí lavinu nečekaných událostí... více


Komentáře (0)

Přidat komentář