Špína

Špína https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530961/bmid_spina-65b695bbd3055.jpg 4 51 11

Dva týdny před vánočními prázdninami je krajina v okolí Košic sevřená mrazem a čtveřice puberťáků se vydává bruslit do kamenolomu. Dvojité rande se ale z večerní romantiky rychle změní v noční můru, když se jedné z dívek zasekne brusle do lidských prstů trčících ze zamrzlé hladiny. Tělo patří Patriku Morovi, profesorovi z místního gymnázia, jehož studenti sice zbožňovali, zato mezi kolegy příliš oblíbený nebyl a ani jeho osobní život nebyl právě příkladný. Kapitán David Meizner spolu s mladým kolegou Dominikem rozmotávají složité předivo vztahů panujících na škole plné arogantních teenagerů a učitelů balancujících na pokraji nervového zhroucení. Ve hře je až příliš mnoho podezřelých i jedno hluboko pohřbené tajemství.... celý text

Detektivky, krimi Literatura slovenská
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Špina , 2022


více info...

Přidat komentář

Sanny_happ
21.04.2024 5 z 5

Druhý díl série v čele s kapitánem Davidem Meiznerem jsem si užila ještě o něco více, než díl první
V tomto případu se snaží najít vraha učitele z místního gymplu. Ten má ale nepřátel víc, než by to na začátku mohlo vypadat. Skrývá totiž nejedno tajemství.
Kniha je vyprávěna různými postavami, což mě bavilo. Navíc v knize se poukazuje i na jednu nemoc, o které se až tak nemluví. (Ale nechci spoilerovat). Bavilo mě, že tentokrát se vyšetřuje převážně na gymplu, takže tu máme spíše mladší postavy-studenty. Ale to jejich chování?? No, učitelkou bych asi být nemohla
Z druhé části se kniha věnuje i rozvíjení osobního života hlavního vyšetřovatele. Tady je krásně vidět, jak se jeho postava oproti prvnímu dílu mění, spolu s životními okolnostmi. Například už není tak sprostý, ani lehkomyslný. Ale stále je svůj, jeho postava je výrazná a to mě na tom baví
V knize je dostatek zápletek, které se můžete snažit rozmotat. Zároveň nechybí napětí a děj hezky plyne. Kniha není ani přehnaně dlouhá, takže se při čtení ani chvíli nenudíte.
Já jsem nadšená, rozhodně doporučuji, dávám 5 a už teď vyhlížím další díl.

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @nakladatelstvimetafora

zuzana2599
08.04.2024 5 z 5

Další dobrá detektivka se svérázným kapitánem Davidem Meiznerem. Trošku mi chyběla při vyšetřování Ema, ale vždyť se můžu těšit na další díl a mladý kolega Dominik ji skvěle zastoupil. První část série, Dívka v mlze, se mi líbila o kapánek víc, ale to už tak bývá. Ráda jsem zase jednou s knížkou zavítala na Slovensko !


hlenicka
07.04.2024 5 z 5

Tady není o čem diskutovat. Bernátová je slovenská Gibney. Její styl vyprávění,příběh,zápletka a vyústění,super detektivka,která nezklame.

monushka
06.04.2024 4 z 5

Druhý díl je stejně dobrý jako první. Na sériích mám ráda postupné seznamování se s hlavními postavami. David Meizner mi je sympatický. Těším se na jeho další případ.

EvikU.
04.04.2024 4 z 5

Druhý díl detektivky s Davidem Meiznerem. Za parťáka ve vyšetřování má Dominika. Při bruslení v lomu najdou puberťáci učitele Patrika Mora. Patrik byl třídním učitelem na gymnáziu ve 4B. Pro svůj benevolentní přístup ke studentům a pro svůj životní styl záletníka a proutníka měl potenciálních vrahů dostatek.

Navíc byl namočený i v jiném problému. Jak toto klubko rozmotají? V příběhu je i jedno staré tajemství, které vyleze na světlo až na konci knihy. A jak už to tak bývá, všechno by dopadlo jinak, kdyby vrah znal tajemství dřív.

Je to taková celkem poklidná detektivka s postupným vyšetřováním. David mi místy trochu lezl na nervy, Ema se tam skoro neobjevila. Líbí se mi, že je tam i běžný život vyšetřovatelů. Bezva čtení na deštivé odpoledne. Spousta čtenářů píše, že je tento díl bavil víc. Mně se malinko líbil víc první. Stále je to ale kvalitní práce.

Co mi v knize chybí je trochu víc napětí, strachu, víc toho pro co nejde kniha odložit, nevadí, když se nevyspím, hlavně když budu vědět konec. Ano konce jsme se dočkali, ale tak nějak pozvolna. Vraha jsem uhodla docela brzy, domnívala se, že bude ještě zvrat, že je to někdo jiný, ale nebyl. :)

Aleš.R
24.03.2024 3 z 5

S hodnocením jdu oproti prvnímu dílu dolů ne proto, že by to bylo horší, protože není, pořád se to dobře čte.
Napodruhé ale zřetelněji vyniknou věci, které mi vadily už prvně, tedy hlavně to, že je to celé trochu přitažené za vlasy a hlavní hrdina, šestatřicetiletý detektiv, nejdrsnější z drsných, drsnější než hlas Toma Waitse, alfasamec všech alfasamců, se nezřídka chová a přemýšlí jako šestnáctileté děvče. A další postavy mu v tom zdatně sekundují.
Navíc je slovenské školství horší než sicilská mafie a silvestrovské večírky se pořádají v zaměstnání, tak jakýpak copak. A opakovaná chyba s Novým rokem je taky pěkně otravná.

Danago
23.03.2024 5 z 5

Mě se hodně líbil už první díl a musím uznat, že autorka si látky udržela a možná ji i trochu zvýšila. Pořád si myslím, že se jedná o trochu jiný typ detektivky než jsme zvyklí. I zde je případ mrtvého učitele nosný a tentokrát se autorka věnuje vyšetřování o něco více, ale stále můžeme vidět i do myšlení jednotlivých postav, což mě hodně baví. Detektivka má v tomto směru určitý přesah a je zde použito téma, které se v literatuře zase, tak moc často neobjevuje. Konec je dobře vyřešený a určitě může překvapit .
Vedlejší příběh Davida a Emy se také zajímavě vyvíjí.

martineden
21.03.2024 5 z 5

Tak tahle kovbojka z Košic mě hodně bavila. Možná i víc než první díl. A fakt to autorka dobře rozehrála, trochu jsem to uhodla, ale nevadí. Těším se na další díl!

patricia8137
17.03.2024 5 z 5

Kniha ŠPINA je druhým dielom série s názvom KAPITÁN DÁVID MEIZNER a mojim prvým stretnutím s autorkinou tvorbou. Kapitoly sú písané v ich-forme a priamym rozprávačom je kapitán Dávid Meizner, ktorý vraždu mladého stredoškolského učiteľa Patrika Mora vyšetruje spolu s nadporučíkom Dominikom Tóthom. Autorka si vybrala prostredie strednej školy, kontrétne gymnázia a kapitán Dávid so svojim kolegom sa púšťajú do vypočúvania riaditeľky, učiteľov, študentov a študentiek. Samozrejme, nesmú zabudnúť ani na manželku zavraždeného - Anetu, ktorá ich informovali o tom, že jej manžel mal veľa mileniek, na ktoré tiež padal tieň podozrenia. Kto bol schopný streliť Patrika do hlavy a potom ho aj s autom zhodiť z lomu?
Niektoré kapitoly sú písané aj z pohľadu podozrivých osôb.
Autorka kapitána Dávida vykreslila ako prchkého, vznetlivého, tvrdohlavého, negatívneho a večne nahnevaného, čo bolo  z príbehu aj naozaj cítiť. Bohužiaľ, sympatie si u mňa nezískal ani svojim správaním a ani tým, že bol psíčkar. Nadporučík Dominik je jeho protikladom, je slušný, úctivý, kľudný, problémy rieši chladnou hlavou a má záľubu v zápasení v boxe. Možno by box pomohol aj kapitánovi Dávidovi, aby si v ňom vybil všetku nahromadenú negatívnu energiu.
Zaujalo ma, že autorka zvolila za hlavného hrdinu muža, obdivujem ju za to, ako vykreslila jeho charakter, vnímanie a celkovo jeho mužský pohľad.
Dej bol plynulý, kratšie kapitoly a autorkin štýl písania dopomohli k jeho svižnosti, dynamickosti, nechýbali ani nečakané zvraty a nepredvídateľná zápletka. Autorka si dala záležať aj na vykreslení vedľajších postáv, opisy prostredia a situácií boli rovnako ako postavy uveriteľné, nastavila zrkadlo dnešnej spoločnosti, hlavne  dospievajúcej mládeži.
Koľko špiny na zavraždeného Patrika ešte vypláva pri vyšetrovaní na povrch? A kto je vlastne za jeho smrť zodpovedný? Nezostáva Vám nič iné, len sa pustiť do tohto detektívneho románu, určite budete rovnako spokojný ako ja.
Menšia náhoda na záver - autorka v príbehu použila pre postavu moje rodné priezvisko. Musím sa priznať, že som sa cítila som sa pri čítaní výnimočne. @bibliophile_patricia

slečna.k
13.03.2024 4 z 5

Výrazně lepší než první díl, pravděpodobně proto, že Ema zmizela na začátku knihy a neobjevila se téměř do konce, takže se řešila víc vražda než vztahy. Taky mě asi víc bavil i děj samotný, nesnažil se prvoplánově jen šokovat.

mapet85
12.12.2023 5 z 5

Pár týždňov pred Vianocami partia pri korčuľovaní v kameňolome objaví mŕtvolu. Ide o nezvestného Patrika Mora. Kto mohol zavraždiť stredoškolského učiteľa s nie príliš konvenčným prístupom k výučbe? Manželka, člen učiteľského zboru alebo niekto zo študentov?

Do pátrania sú nasadení kapitán Dávid Meizner, ktorý má všetko v p...aži a nadporučík Dominik Tóth, veľmi snaživý nováčik. Koľko špiny na obeť vraždy objavia? A nájde vôbec táto spočiatku nesúrodá dvojica spoločnú reč?

Spoločne rozbiehajú pátranie a pri vypočúvaní sa dostávame do školského prostredia, kde je podozrivým v podstate každý. Ide o pekne zamotané klbko, ktoré autorka postupne rozmotáva a postupne nám odhaľuje, čo bol zavraždený učiteľ zač. V knihe sú výborne popísané charaktery, prostredie, situácie, pričom autorka pekne rozvinula aj osobný život postáv.

Postavu Meiznera budete buď milovať alebo nenávidieť. Ja osobne som si ho hneď obľúbil, čo sa nedá úplne povedať o kolektíve v ktorom pracuje, a nie je to teda nie je žiadny „slušňák“. Spolu s ním zažijete množstvo vážnych, ale aj humorných situácií, či už pri vyšetrovaní, ale aj v súkromí, kde to po odchode partnerky Emy tiež nemá veľmi ružové. Ak ho naštvete, alebo nechcete spolupracovať, nebude sa s vami maznať a oplatí vám to aj s úrokmi.

Dej je výborne vystavaný bez hluchých pasáží a neobsahuje žiadne prehnané a ťažko uveriteľné akcie. Príbeh je popísaný najmä z pohľadu Meiznera, aj keď obsahuje aj pár kapitol z pohľadu iných postáv. Autorka má výborný rozprávačský talent, chvíľami som mal však pocit, že knihu písal chlap. Zaujalo ma aj, že autorka čerpá mená pre svoje postavy z náhrobných kameňov.

Knihe nemám čo vytknúť a radím ju k vrcholom súčasnej kriminálnej tvorby na Slovensku. Napriek tomu, že ide o druhý diel zo série, veľa som si neprezradil. Odporúčam ju všetkými desiatimi a ja sa budem musieť čo najskôr dostať k prvému a tretiemu dielu zo série, aby som sa dozvedel, čo bolo pred týmto prípadom, ale aj kam sa život postáv uberie ďalej.

Knihu som čítal v rámci štafety. Za poskytnutie knihy ďakujem priamo autorke a za usporiadanie štafety : Lucie Svobodová (IG : mama_nad_knihou).

A môj IG : citam_teda_som.