Soukromý vyšetřovatel David Raker v úplně nové roli!

recenze

Žena mého života (2019) / katule1992
Žena mého života

POPIS KNIHY

Tim Weaver tento rok potěšil své fanoušky již nesčetněkrát. Ať už novou knihou, svojí přítomností na veletrhu knih či poděkováním českým fanouškům za jejich přízeň. Mě letos nejvíce potěšilo vydání již osmého dílu soukromého vyšetřovatele Davida Rakera s vystihujícím názvem celého příběhu Žena mého života. Prozatím poslední vydaná kniha se pyšní 512 stránkami, což je v porovnání například s prvním dílem (Hon na mrtvého), který měl okolo 380 stránek už pěkný cvalík a pro pomalejší čtenáře určitě i noční můra. Přiznám se bez mučení, že přibližně ke konci první třetiny jsem i já, a to jsem přední a věrný fanoušek Tima Weavera, začala pochybovat, že se autorovi podaří udržet stejně dobře našlápnuté tempo i na zbývajících stránkách. Jak to nakonec dopadlo se dozvíte záhy.

Není nic příjemnějšího než trávit vánoční svátky s dcerou daleko od londýnského ruchu. Navíc pokud je to dcera, o které se David Raker dozvěděl teprve před pěti lety a stále se ještě spolu sbližovali. Co ale osud nechtěl, jednoho sychravého rána zazvonil mobil s předvolbou centrálního Londýna. David si jako obvykle myslel, že volá další z jeho potencionálních klientů, jemuž se ztratila milovaná osoba a potřebuje neodvratně pomoci. Jenomže tentokrát se David krutě mýlil.

V centru Londýna se objevila zmatená a zraněná žena bez jakéhokoliv průkazu totožnosti. Jediné co u sebe měla byl kousek papírku s jménem Davida Rakera, kterého jak policii tvrdí, zná. Je totiž jeho žena. Derryn Alexandra Rakerová. V tu chvíli se Davidovi změní celý svět a roztočí se nezastavitelný kolotoč událostí. Proč? Protože Derryn je už osm let mrtvá.

David se snaží zjistit, proč se tato neznámá žena vydává za jeho zesnulou manželku dříve, než přijde o všechno. Proti němu ale stojí nespočet důkazů o tom, že tato žena je opravdu Derryn. Zná podrobnosti o jejich společném životě, detailně popisuje soukromé rozhovory a odkazuje na uznávaného psychiatra léčícího Davida z psychického zhroucení a podlehnutí iluzi o tom, že jeho manželka zemřela.

David se velmi brzo stává hlavním podezřelým z týrání a zmizení své vlastní ženy. Všechny důkazy hrají v jeho neprospěch a jediná možnost jak vystoupit z tohoto šíleného kolotoče je vypátrat skutečnou totožnost neznámé a vyšetřit mnohá doposud nevyřčená tajemství z dob manželství, která ho můžou stát zdravý rozum.


HODNOCENÍ

Hned na úvod musím říci, že to byla prostě jedním slovem jízda. Další kniha z pera Tima Weavera, kdy mi došel dech a na závěr jsem se opravdu dokázala vcítit do té pochmurné chvíle natolik, že jsem byla úplně mimo. Mnozí čtenáři považují poslední díl za slabší, ve srovnání s předešlými příběhy, ale je zapotřebí se na Ženu mého života podívat trochu jinak.


Tím, že se vyšetřování zcela poprvé netýká zmizení neznámé osoby, ale ba právě naopak se silně dotýká minulého života vyšetřovatele, je celý příběh doslova nabitý emocemi. Jak by bylo asi nám, kdyby se po několika letech před našim prahem objevil člověk, kterého jsme viděli umírat a pohřbili. Skákali bychom radostí nebo by se v nás bouřily emoce strachu, nenávisti a bolesti? Já sama za sebe můžu říci, že nevím. A právě s touto nejistotou jsem četla celou knihu, která byla navíc dokreslena tesknivou až depresivní atmosférou vytvořenou Timem Weaverem.

Přestože téma ,,znovunalezené/ oživlé " manželky není zpracováno poprvé, autorovi nemůžu odepřít body za jeho originální pojetí, jíž by mohlo (na rozdíl od mnohých podobných knih) skutečně v reálném světě nastat. A to přináší celé knize jistou autenticitu. Samozřejmě stejně jako u každého fiktivního příběhu i zde by se našly jisté nedokonalosti v průběhu možného vyšetřování a chování jednotlivých postav.

Celému příběhu dominoval hlavní hrdina David Raker. I v tomto případě najdeme ale jisté odchylky od jeho běžného chování v dosavadních příbězích. David byl vždy pohotový a velmi rychle si uměl dát dvě a dvě dohromady. Tady jako kdyby se jeho myšlenkové pochody zpomalily a jeho zdravý úsudek byl zahalen do černého kouře. Opět mnohými čtenáři byl tento fakt odsuzován a kritizován. A já se zde musím znovu postavit na autorovu/Davidovu obranu. Ve chvílích, kdy člověk pochybuje sám o sobě a neví, co je skutečné, těžko bude jednat s chladnou a otevřenou hlavou. Tudíž je jasné, že některé souvislosti proklouznou a nespojí se v jeden celek. Za mě naopak velký obdiv, jak se s celou situací David popral.

Vyvrcholení dějové linky považuji za odměnu pro věrné čtenáře, kteří se dopracovali až k jeho konci. Zpětně mohu říci, že je pro mě stále celé rozuzlení značně děsivé. Ne z toho důvodu, že bych se bála nebo krčila zděšená někde v koutě ale spíše proto, že si nedokážu představit, co je člověk schopný udělat druhé osobě jen pro své potěšení.

Po mém závěrečném hodnocení je tedy odpověď na moji otázku, zdali se autorovi podařilo udržet napětí po celou dobu příběhu jedno velké ANO.

Abych ale pořád jen nechválila, tak menší problém pro mě přeci jen nastal. Knihy čtu, nebo jsem doposavad četla v pořadí jakém vycházely. A není bohužel tajemstvím, že vydání vyšetřovatele Davida Rakera začala v roce 2016 čtvrtým nebo pátým dílem. No a až pak se vracelo k výtiskům série od jejího začátku. Takže upřímně časová osa kdy se co stalo je hrozně chaotická. Navíc jsem hned po první stránce zjistila, že David má nějaké dítě. A to už jsem nevěřícně kroutila hlavou, kdy se to stalo! Naneštěstí mi došlo, že mám doma sedmý díl, který jsem vůbec nezaznamenala a nečetla. Sama tedy doufám, že v něm to bude vysvětleno a mé zmatky se nějak srovnají :D

Já se teď jen třesu až Mystery Press vydá další díl!

https://knihypodlupou.blogspot.com/2019/10/tim-weaver-zena-meho-zivota**l

Komentáře (0)

Přidat komentář