Smolná vteřina

recenze

Smolná vteřina (2021) 4 z 5 / neubam02
Smolná vteřina

Milovníci severské krimi zpozorněte!
Håkan Nesser přichází se svou novou knihou Smolná vteřina!

S minulou knihou (Řeznice z Malé Barmy) autor nasadil laťku velmi vysoko a bude podle mě hodně těžké, ji překonat, ale kniha Smolná vteřina se jí aspoň malinko přiblížila.

Opět se setkáváme s Gunnarem Barbatotti a Evou Backmanovou. Jak už víme z předchozí knihy, naši dva oblíbení komisaři utvořili pár. Hrozně moc mě tahle dvojice pohromadě baví, neskutečně se k sobě hodí a vzájemně se skvěle doplňují.

V tomto díle už Gunnar tolik nerozmlouvá s Bohem, za to více nahlížíme do svědomí Evy. Hodně se setkáváme s pocity, jaké to je někoho usmrtit (ať už při dopravní nehodě nebo někoho zneškodnit, abyste zachránili jiné životy).

Po jedné tragické události tito dva komisaři tráví volné podzimní týdny na ostrově Gotland. Často se setkáváme s názvy a popisy různých míst, což lidem kteří tam nebyli nic neřekne. Při jednom výletu Gunnar zahlédne muže, o kterém se domnívá, že je Albin Rungem, řidič autobusu, který při havárii usmrtil osmnáct lidí a který beze stopy zmizel po tom, co mu vyhrožovali smrtí. Tuto záhadu tenkrát policie nevyřešila a jeho tělo se nikdy nenašlo. Viděl Gunnar skutečně Albina Rungeho? Oba komisaři se místo odpočinku vrhají do opětovného řešení a zjišťují, že je to komplikovanější, než si mysleli.

Líbí se mi, že se v knize prolínají 3 dějové linie. První je vyprávění Albina, jeho osobní, zpovědní deník. Druhý je pohled do doby, kdy řidiči někdo vyhrožoval smrtí. Poslední je pohled do přítomnosti, ve které Gunnar Barbarotti a Eva Backmanová tráví dovolenou opětovným vyšetřováním případu.

Zhruba ve 2/3 knihy mi došlo, co se tenkrát stalo... Poté už člověk jen čeká, až to dojde i komisařům. Neříkám, že na to přijde každý, ale pozornému čtenáři taková nápověda neunikne. Každopádně i dobrého detektiva na konci třeba čeká nějaké to překvapení.

Håkan Nesser opět předvedl, že psát umí! Četla jsem pár negativních recenzí a dovoluji si nesouhlasit. Kniha je skvělá! Moc mě bavila a těším se na další Gunnarovo a Evino dobrodružství!

Komentáře (0)

Přidat komentář