Slabým povahám vstup zakázán!

recenze

Tajemství kůže (2018) / knihomolka_elka
Tajemství kůže

Neotřelá, vulgární až nechutná ale hlavně krásně bronzová to je snad již všem známá kniha Ink - Tajemství kůže vyprávějící životní příběh mladé Leory. Leora žije ve světě, kde se každý jeden čin zaznamenává na kůži člověka, jenž jej vykonal. Představte si, že máte celé tělo jako jeden velký obrázek, který vyzrazuje všechna vaše tajemství, zvláštní ne? Ale aby toho nebylo málo, po smrti člověka se kůže stáhne – ano přesně tak – a udělá se z ní kniha. Ta část příběhu, kde se proces popisuje, mi přišla poněkud nechutná. Přiznám se, že jsem se občas cítila, jako bych četla příběh Hannibala Lectera, ale naštěstí nedošlo na pojídání – zatím.

Ale zpět k Leoře. Na začátku knihy Leora ztratí otce a valnou většinu knihy vlastně čeká na rozsudek – představte si to asi jako vážení duše v Egyptě - zda byl jeho život dostatečně dobrý, aby z něj byla vyrobena a uchována kniha, a aby se na něj dle místní ideologie nezapomnělo. Další linkou knihy pak je Leořin konec školy, a vstup do učení tatérství. Kdo čeká na romantickou linku, něco nenásilného se tu rýsuje, ale budeme si na to nejspíš muset počkat až do dalších dílů.

Moc se mi líbí zamyšlení, která kniha obsahuje. Poukazuje třeba na to, zda je správné mít přístup k cizímu soukromí a vědět o všech úplně všechno. Nebo třeba, zda je možné poznat člověka jen z toho, co nám povrchně předloží. Velkých myšlenek kniha obsahuje mnohem více a to knize nesmírně přidává na zajímavosti a aktuálnosti.

Grafická stránka knihy je absolutní skvost. Přebal knihy je snad nejhezčí za celý rok. Moc se mi líbí ten nápad do přebalu ukrýt i znaky o kterých se v knize píše. Člověk si pak dokáže alespoň nějak představit, jak tetování zhruba vypadají. Knize nechybí ani krásná mapka města, ale přiznám se, že já do ní koukla tak jednou. Děj knihy je natolik přehledný, že mapka nebyla nutností. Hezká je i drobná grafika hada u každé kapitoly.

Když se podívám na knihu jako na celek děj je poměrně plytký. Kniha postrádá akci a celou dobu máte pocit, že se vlastně skoro nic neděje a nějaký velký boom nepřijde ani s koncem knihy. Prostě si asi musíme počkat do dalších dílů. Překvapivě mi to u této knihy vůbec nevadí a na její pokračování se moc těším. Je to totiž něco s čím jsme se u fantasy knížek doposud nesetkali a je hodně lákavé vědět, jak to dopadne. Takže svůj účel knížka plní a proto ji hodnotím kladně a ke čtení bez pochyb doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář