Skvělý průvodce dospíváním

recenze

To není můj problém (2022) 4 z 5 / AnetPreisslerov
To není můj problém

Young adult příběh, od kterého jsem neměla absolutně žádná očekávání a nenechala jsem se moc zviklat ani dobrým hodnocením na goodreads. Toto byl ovšem velmi příjemný čtenářský zážitek.

Již od první stránky mě hlavní hrdinka Aideen chytla a nepustila. Byla oprsklá, drzá, sarkasticky vtipná a zároveň zranitelná a smutná. Přesně taková, jako je většina teenagerů. Chce si zkrátka udělat své místo ve společnosti. Do toho příběhu pasovala úplně perfektně. I další postavy byly skvěle napsané a každá z nich zaujala roli, která ji dobře seděla. Všechny smíšlely opravdu tak, jak se na jejich věk hodí. Byly to skvělí průvodci super příběhem.
Možná jsem osobně už trošku mimo cílovou kategorii, sama bych řekla, že je kniha tak 13-16, ale i tak jsem postavám porozuměla a většina jejich rozhodnutí a úvah působila realisticky.

Kniha je protkaná velkou spoustou vážných a méně vážných témat, kterými si mnozí z nás v období dospívání projdou. Můžeme tu narazit na LGBT+, šikanu, problémy v rodině, studijní potíže, přátelství..a mnoho dalšího. Zezačátku jsem se toho trošku bála, aby to nebylo přeplácané, ale autorka se s tím vypořádala velmi slušně.

Konkrétně dvě témata mě zaujala asi nejvíce a to rodinné trable a LGBT+. Byla jsem velmi ráda, že autorka zvolila LGBT+ tématiku ve formě, že na vás nekřičí z každé strany a nemá zapotřebí vám to každou kapitolu připomínat. Hlavní hrdinka je na holky, je to v pohodě a prostě šmitec. Velmi se mi tenhle přístup líbil, protože to nepůsobilo uměle a nepřirozeně. Rodinná dramata byla zpracována na výbornou a jsem ráda, že to tam bylo vyobrazené, jelikož si troufám tvrdit, že tímhle si prochází hodně dětí.

Občas mi přišlo, že něco autorka napsala více odlehčeně, než se hodilo, ale to je pouze můj pohled na věc. Místy také vkládala mezi vážnější situace něco na odlehčení, což ne vždycky bylo, dle mého názoru, dobře zvolené.

Bylo to napsáno velmi čtivě, jednoduše a řekla bych že vyloženě “puberťácky”. Zhltla jsem to během dvou dnů na pláži. Místy jsem se přistihla, že zapomínám, že čtu, protože to bylo opravdu dobré. Jak jsem již psala - jsem asi už mimo cílovku, tudíž některé věci na mě asi nezapůsobily tak, jak měly. To je ale naprosto v pořádku a věřím, že mladší čtenáře to odrovná a bude to pro ně skvělý průvodce dospíváním.

Kniha byla poskytnuta v rámci spolupráce s Humbookem #humbookblogeri :)

Komentáře (0)

Přidat komentář