Pořádně ohnivá fantasy

recenze

Čtvrté křídlo (2024) 5 z 5 / AnetPreisslerov
Čtvrté křídlo

Za poskytnutí reading copy k recenzi děkuji #spolupráce #humbookblogeři

Nejočekávanější kniha roku 2024 téměř pro všechny. Ani já nejsou vyjímkou a na tuhle fantasy jsem se těšila od doby, kdy jsem viděla, že booktoková senzace míří i na náš český pult. Vítěz Goodreads awards a dokonce i našich Humbook Awards(aktualizace 24.3.).
Když byla nabídka recenzních výtisků a možnost si knihu přečíst dříve - nemohla jsem odolat. Dámy a pánové, připravte si peněženky - tohle si musíte koupit.
Jen upozorňuji, že jde o new adult fantasy - tudíž drastické, brutální, explicitní a lehce erotické scény jsou v knize poměrně dost časté.

Svět Čtvrtého křídla si mě získal již od první stránky a je to určitě něco, za co tahle kniha stojí. Draci, jezdci na dracích, prestižní akademie, písaři a to celé zaobalené do nádechu Hunger games a Divergence. Neskutečně mě bavilo objevovat zákonistosti toho, jak dochází k propojování jezdců s drakem, proč to někdy nevyjde a nebo naopak když to vyjde jinak, než jiní očekávali. Přišlo mi to neskutečně originální, logické, zábavné a zároveň opravdu drsné, což přidávalo na realičnosti.

Autorka nás potěší slušnou dávkou akce, takže se nemusítě bát, že by těch 500 a něco málo stran bylo nudných. Není. Popisným částem se věnujeme v průběhu a postupně a celé je to protkané jedním úkolem, bitvou nebo tréninkem za druhým.

Hlavní hrdinové si také získají nejednoho čtenáře. Violett není typická chudinka, kterou z podobných fantasy příběhů známe a rozhodně nemá nic zadarmo. Do toho všeho je nemocná - má jistý tělesný handicap - který ještě celou situaci velice hezky doplňuje a vy si ji prostě zamilujete. Je silná, odvážná, vtipná a neskutečně obětavá.
Xaden je takový typický bad boy, takže ten mě sám o sobě ničím asi nepřekvapil, nicméně společně s Violett dodal příběhu krásnou jiskru. Samozřejmě spicy scény mezi nimi - 11/10. Mezi nimi jsem našla tedy brutální podobnost s Rhysandem a Feyre, což mně osobně nevadilo, ale věřím, že někomu by se to nemuselo líbit.

Konec byl jakože ??????? a nutně potřebuju druhý díl, jelikož se vše událo tak rychle a tak mě to dostalo, že prostě chci vědět víc. Taky bych nejraději tedy začla knihu číst znovu.
Ano, tohle bylo prostě boží. Ano, tohle potřebujete. Jestli vás nepřesvědčilo těch několik tisíců nadšených recenzí, tak doufám, že ta moje přidala drobnou kapičku do pomyslné nádoby "ano, chci čtvrté křídlo".

5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář