Famózní detektivka

recenze

Dívka v mlze (2023) 4 z 5 / AnetPreisslerov
Dívka v mlze

Za poskytnutí knihy děkuji Nakladatelství Metafora #spolupráce

Autorka nás zavedla do prostředí malé vesničky v Tatrách, kde se dvojice detektivů snaží vyšetřovat případ brutální vraždy mladé ženy. A nejen to - začnou objevovat i její životní příběh, který není tak malebný, jak bychom si ho mohli představovat

Dva hlavní vyšetřovatelé, David a Ema, jsou fajn parťáci a jejich roli jsem jim v průběhu čtení věřila. Osobně mi mužský detektiv v první polovině čtení neseděl, jelikož mi jeho neutuchající touha po sexu se zadanými ženami, alkoholu a po lásce jeho kolegyně, velice kazila příběh a místy se to dostávalo až před samotné vyšetřování. Poté když se příběh rozjel více, tak to ustoupilo do pozadí a mi to bylo příjemnější.

Jde o trošku jinou krimi, než jste možná jako čtenáři tohoto žánru zvyklí. Máme tu klasické vyšetřování vraždy, nějaký lehký románek mezi hlavními vyšetřovateli, ale hlavně tu máme deníkové ústřižky. Ty hrajou velikou roli a, dle mého názoru, posouvají příběh na jinou metu. Odhalují velice nepříjemné věci, které však může v životě zažívat kdokoli z nás. A v neposlední řadě ukazují i to, jak se mohou tyto ohavnosti odrazit na psychice a charakteru chování poškozeného. Velice důležité téma a příběhu nasadilo korunu.
Zkrátka a jednoduše mě to dostalo. Jedna jediná věc mi tam do příběhu moc neseděla a byla tam za mě napěchovaná lehce na sílu, ale zbytek naprosto perfektní.

Celé to bylo napsané neskutečně čtivě, napínavě a opravdu jsem až do odhalení viníka nevěděla, kdo by to tak mohl být. Autorka nás lehce vodila za nos a postupně v příběhu dávala slepé stopy, takže za tohle palec nahoru. Popisování přírody podtrhovalo celou atmosféru a místy jsem měla až husí kůži. Bylo to opravdu velice návykové čtení a zabralo mi zhruba dvě odpoledne. Nemohla jsem se odtrhnout a když jsem se blížila ke konci, nechtěla jsem se skoro ani loučit .

Komentáře (0)

Přidat komentář