Setkání na konci éry, s vraždou

recenze

Setkání na konci éry, s vraždou (2001) / kamila1867
Setkání na konci éry, s vraždou

Román Setkání na konci éry, s vraždou je již třetí pokračování dvojice Škvorecký – Salivarová, které u nás poprvé vyšlo již v roce 2001. Znovu ji nakladatelství MOBA svým čtenářům představilo v roce 2019.

I tentokrát se vracíme do české rodiny Lomnických žijící v kanadském Torontu a k jejich známému, detektivu Sinclairovi. Sinclairovou společnicí při vyšetřování vraždy není ale paní Anna Lomnická, ale její dcera Lucie, jelikož jde o vraždu z prostředí jazzových kvintetů a drahocenných hudebních nástrojů. Obětí vraždy v lesní vilce je bohatý majitel vzácného subkontrabassaxofonu, který si na své vystoupení chtěly vypůjčit Lucie a její kapela nesoucí název Saxband. Podaří se jim zjistit, kdo za vraždou stojí?

Kniha byla opět velmi poutavá a čtivá, tak jako dvě předchozí knihy z této série. V ruce se mi neohřála dlouho, neboť jsem ji opět zhltla jedním dechem. Velmi se mi totiž líbí vyprávění v první osobě, pozor však, jelikož se monology několikrát pozměňují, ale člověk tak zná příběh hned z několika úhlů pohledu a každý vypravěč má vlastní styl vyprávění a používá jiné jazykové prostředky. Někdy zločinecký argot, někdy zase archaická mluva. Myslím, že to knize přidává na půvabu a čtenář se tím pádem nenudí. A i když se člověk setkává s detektivním románem, kde nechybí vražda a následné vyšetřování, jsou zde velmi dobře vylíčeny vzájemné vztahy všech protagonistů, které by mohli zapříčinit postavový guláš, proto doporučuji číst knihy, tak jak jdou za sebou.
Tuto knihu bych doporučila všem, kteří mají rádi dobrou detektivku se špetkou humoru, já se těším na další, v pořadí čtvrtý, díl této dvojice.

Slova mi schází, abych náležitě vyjádřila milé překvapení, jaké se mne zmocnilo, když se u nás ohlásil mladý Wolfram von Bock und zu Baeder, můj vzdálený synovec z rodu mé pratety Evelyny, hraběnky von Weinfeld, jejíž rodina šťastně přežila válku v bezpečí výletního městečka Boca Grande ve státě Florida v USA. V Rakousku, kde po generace žili, museli zanechat všechen majetek a s holýma rukama začít nový život na druhé straně světa.

Komentáře (0)

Přidat komentář