Setkání v Bílé dámě, s vraždou

recenze

Setkání v Bílé dámě, s vraždou (2003) / kamila1867
Setkání v Bílé dámě, s vraždou

Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Setkání v Bílé dámě, s vraždou
Toto je už má v pořadí čtvrtá kniha od dvojice Salivarová a Škvorecký, a jelikož mne zaujaly knihy předchozí, tak jsem v recenzních výtiscích sáhla i po této původní detektivce, která vyšla již v roce 2003. Tentokrát se do popředí opět dostává paní Lomnická se svou dcerou komtesou a jejími kamarádkami, které přijíždí do hotelu Bílá dáma na poslední chvíli zachránit Stanu Murrayovi, majiteli hotýlku, krk, aby nahradily kuchaře a hudbu. Tak jako v minulosti opět v blízkosti paní Lomnické dojde k vraždě jedné její krajanky ubytované na hotelu a z nedalekého Toronta přijíždí vyšetřovat i inspektor Sinclair.
Slet událostí dojde k nečekanému rozuzlení, ve kterém opět bude paní Lomnická několik kroků před samotným inspektorem Sinclairem.
Tuto knihu od nakladatelství MOBA jsem opět přečetla jedním dechem. Je to oddychové čtivo a při každé stránce můžete hádat, kdo oním pachatelem doopravdy je. Já to tak dělám u každé detektivky, než se ke konci knihy doberu správného tipu. Osobně nemám žádné připomínky, knihy tohoto žánru se mi velmi líbí a i styl psaní je velmi příjemný, hlavně když je český text protkaný anglickými frázemi.
O mém životě rozhodl jeden americký román, o němž se dnes už nedočtete nejmenší zmínku ani v časopisech, které se věnují literatuře. Pokud si ho budete chtít vypůjčit z veřejné knihovny, máte asi jednu šanci z tisíce, že ho budou mít. Sám toho o krásném písemnictví vím jen maličko, takže nemohu říct, jestli román, pro mě osudný, má nějakou literární hodnotu, nebo ne. Ale nebýt toho, že jsem ho přečetl – na radu vrchního číšníka hotelu Princ Edward v Torontu, kde jsem byl kdysi pikolíkem – smrděl bych patrně v Princi Edwardovi dodnes, třebaže teď už možná jako vrchní číšník.

Komentáře (0)

Přidat komentář