Šaty pro královnu

recenze

Šaty pro královnu (2021) 5 z 5 / Maru.Maruska
Šaty pro královnu

Autorka Jennifer Robson mě zaujala svým prvním románem nazvaným Měsíční svit nad Paříží. Stále si pamatuji, jak moc se mi líbil. A věřte, že je to opravdu poklona, protože pár let už uběhlo od doby, co jsem jej četla. Jakmile jsem zjistila, že nakladatelství MOBA vydává její další knihu nazvanou Šaty pro královnu, věděla jsem, že si ji nemohu nechat ujít. A rozhodně mě nezklamala!

Jennifer Robson zvolila ověřený koncept: použila dvě dějové linky. Jedna vás zavede do Londýna roku 1947, druhá se odehrává v současnosti, konkrétně roku 2016 v Torontu. Hlavní hrdinka, kanadská novinářka Heather Mackenzieová, stojí před záhadou, kterou by ráda rozlouskla. Její babička totiž vlastnila velmi cenné výšivky. A ty jsou podobné motivu z šatů, jenž v den své svatby oblékla samotná královna Alžběta II. Jenže to bylo před sedmdesáti lety! Nemohou to být ony? Je to vůbec možné? A jak by k nim přišla? Vypadá to, že babička si z válečného Londýna, kde žila před emigrací do Kanady, odnesla nejedno tajemství. O této části jejího života však Heather mnoho neví. A tak ji čeká nelehký úkol: pátrání v minulosti a snaha odhalit, kým její babička vlastně byla.

Asi bych měla podotknout, že já mám podobné příběhy jako tento prostě ráda. Baví mě romány, které jsou psány z pohledu několika postav a ve kterých se vyskytují dvě dějové linky. Jedna se odehrává v přítomnosti, druhá v minulosti. A samozřejmě časem nastane okamžik, kdy se obě tyto linky propojí. Navíc autorka zasadila děj do zajímavého prostředí a propojila fiktivní osudy s těmi skutečnými - to se mi také velmi líbilo. Vůbec mi nevadí, že částečně je vyprávění pohádkou. Vlastně naopak.

Pokud máte chuť na nějaký oddechový příběh, který vás dokáže vtáhnout do děje, mohu vám Šaty pro královnu jen doporučit. Moc se mi líbí komentář Kate Quinn, autorky bestselleru Alicina síť, která o románu řekla toto: "Jennifer Robson oživuje šedivý poválečný Londýn třpytivými korálky života, přátelství a naděje... Její kniha je úžasným a dojemným příběhem, který barvitě popisuje sílu ženské soběstačnosti a soudržnosti ve světě zdecimovaném válkou." Těchto pár slov příběh dokonale vystihuje.

Komentáře (0)

Přidat komentář