Šaty pro královnu

Šaty pro královnu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478042/bmid_saty-pro-kralovnu-x8x-478042.jpg 4 50 21

Londýn, rok 1947: krutá zima, tíživý nedostatek a nelehký život v přídělovém systému. Lidé v poválečné Británii žijí i přes nedávné vítězství v tichém zoufalství. A mezi nimi i Ann Hughesová a Miriam Dassinová, vyšívačky ve slavném mayfairském oděvním salonu Normana Hartnella. Brzy mezi nimi vznikne přátelství, jenže rodící se naděje na lepší budoucnost musí projít těžkou zkouškou, když jsou poctěny úkolem, který se naskytne jen jednou za život: podílet se na tvorbě svatebních šatů pro princeznu Alžbětu. Toronto, rok 2016: o více než půl století později se Heather Mackenzieová snaží odhalit záhadu soupravy vyšívaných květů, pozůstalosti po její babičce. Jak se její milovaná babi, žena, která nikdy nemluvila o svém starém životě v Británii, dostala k tak nesmírně cenným výšivkám, které se tolik podobají motivům na nádherných šatech, jež na sobě měla ve svůj svatební den královna Alžběta II. před téměř sedmdesáti lety?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Gown , 2018


více info...

Přidat komentář

elexmil
20.01.2024 3 z 5

Odpočinkové čtení, zajímavé údaje o práci vyšívaček.

Zzofinka
24.08.2023 4 z 5

Za mě v první polovině knížky pomalý spád,vůbec jsem se nemohla začíst,trvalo mi to několik týdnů.Druhou půlku jsem dočetla už rychleji,přišla mi zajímavější.


SumýšIrena
01.08.2023 4 z 5

Střídání časových rovin mám moc ráda. Tady mi ale příběh ze současnosti vadil. Připadalo mi, že brzdí spád linie z minulosti. Proto dávám jen 4 hvězdy. Příběh vyšívaček byl naprosto perfektní.

jitka7326
31.05.2023 5 z 5

Vše co mám ráda. Střídání časových rovin. přítelství, historie, korálky, výšivky, šaty, královská rodina. Na konci knihy se mi líbil doslov v podobě rozhovoru se skutečnou vyšívačkou.

Madelisi
15.04.2023 4 z 5

Nádherné, mám pouze výtku k názvu - proč šaty pro královnu, když tu šlo o ty jedny šaty určené princezně?
Moc se mi líbilo, jak se střídalo vyprávění z úhlů Ann, Miriam a Heather. Vše do sebe hezky zapadlo. Pěkné narážky na obdivovatele královské rodiny. Hezké upozorňování starších postav když mluvily o královně - vy ji znáte ale jako královnu matku.

Vojslava
25.03.2023 4 z 5

Pěkná oddychová tak trochu romantika, ale téma je zajímavé, a ačkoliv hlavní postavy jsou dílem autorčiny fantazie, oceňuji, že v závěru pečlivě uvádí vlastní "historii příběhu" (a taky ten recept!). Po knize jsem sáhla hlavně kvůli klíčovému tématu výšivek, které mne na známé fotce (té, co je na titulce) vždycky zaujaly, a velmi jsem si užila scény z dílny s popisy, jak se na nich (asi) pracovalo. Ale téma přátelství Ann a Miriam bylo taky silné a hezké... a vlastně si hrozně ráda představuju těch pět obrazů z výstavy. Rozhodně příjemná, zajímavá četba, kterou bych si možná časem i ráda zopakovala.

ivzu77
30.12.2022 4 z 5

Kniha mne nejdříve zaujala fotografií na obálce a poté názvem. Po celou dobu jsem si říkala, že se jedná o román, o fikci, ale zase na druhou stranu jsem věřila, že se přeci pod takovým skvostným dílem musí skrývat něčí šikovné ruce. Návrhář je skutečný, i vyšívačky a švadleny byly skutečné ženy, nikdo o nich nevěděl, nikdo o nich neslyšel, ale jejich dílo všichni viděli.
Děkuji za takový výlet do poválečného období roku 1947 a propojení se současností.

Elulilinka1
29.12.2022 5 z 5

Naprosto dokonalá knížka. Opravdu. Možná se připravte na to, že vám první třetina bude připadat trošku nezáživná, ale vydržte - stojí to za to! A to říkám z pohledu velkého blázna do historie. Od historických románů už dávno neočekávám jenom to, že budou prostě zasazeny do roku XY, ale že fakt budou mít tu atmosféru a dozvím se pár zajímavých informací. Tady se to perfektně podařilo - autorka šikovně balancovala na hraně fikce a pravdivých faktů. A když nakouknete dozadu, nenarazíte jenom na rozhovor se ženou, která se na šatech pro princeznu Alžbětu skutečně podílela, ale také na seznam všech institucí a osob, se kterými Jennifer Robson svou práci diskutovala. Na knize vidím opravdu velkou práci a ačkoli k absolutnímu srovnání s dílem Ruty Sepetys bych se asi neodvážila, stejně nemůžu udělit méně než pět hvězdiček.

Janda777
20.11.2022 5 z 5

Zajímavé téma, dobře napsaný příběh. Kniha se mi moc líbila.

Ka.Kubi
21.09.2022 5 z 5

Moc krásný příběh o dvou ženách, které spojí přátelství a zakázka svatebních šatů pro královnu.

LenkaKa
22.08.2022 4 z 5

Zajímavé a příjemné čtení.

marwinmh
18.04.2022 4 z 5

Román z dob poválečného Londýna, který nám dává nahlédnout do vyšívací dílny v čase, kdy se pracuje na "zakázce století". Příběh dvou žen, které ve svém životě o mnohé přišly, ale také mnohé získaly. Žádné velké zvraty nečekejte, děj plyne pomalu a přináší příjemný čtenářský zážitek.

Slepýš24
31.03.2022 2 z 5

Na knihu jsem se těšila od doby, co se objevila na českém knižním trhu, ale bohužel mě velmi zklamala. Po několika dnech nucení se do čtení jsem knihu raději vrátila zpět do knihovny.

V první kapitole (ne-li přímo v první větě) by měla být naznačena zápletka, změna, zkrátka něco, co upoutá čtenářovu pozornost a co ho donutí číst dál. Místo toho autorka začne popisovat obyčejný den hlavní hrdinky, okořeněný nudnými, nezáživnými dialogy, které textu spíš škodí, než pomáhají. Podstatně více bych tedy uvítala, kdyby román začal vyprávěním Heather, a to ve chvíli, kdy se dozvídá, že její babička zemřela. Nebo - což považuji za úplně nejlepší řešení - vyprávění Heather zcela vymazat a více si pohrát s příběhy Ann a Miriam.

Celkově jsem toho názoru, že knize by škrtání a přepisování neskutečně pomohlo, poněvadž hluchých míst tu bylo požehnaně. A o chybách v psaní ě/je ani nemluvím...

kirkpatrick
15.03.2022 3 z 5

Celkem takový poklidný román o vyšívačkách šatů, které se podílely na vyšívání šatů pro královskou rodinu a další tehdejší významné osobnosti.

niki-chan
03.03.2022 4 z 5

Moc hezký román, který mi přiblížil poválečnou Anglii a svět návrhářské dílny. Postavy byly hezky popsané, provázání minulosti a současnosti zajímavé. Klidně mohlo být více a detailněji popsáno období 40. let a méně současnosti, ale i tak palec nahoru.

Le Chat
24.01.2022 5 z 5

Úžasná kniha, nemohla jsem se odtrhnout. Za mne jasných 5 hvězdiček, dala bych 6, kdyby to bylo možné. Ann, Miriam i Heather mi byly sympatické a navíc mi román zase trochu rozšířil obzory.

iceVS
17.01.2022 5 z 5

Moc příjemný společenský román.
Jen si asi příště nejdřív přečtu doslov, celou dobu jsem přemýšlela, nakolik je to fikce a nakolik realita, přitom jsem si to dumání mohla při troše pozornosti odpustit.
Vzhledem k tomu, že jsem si zase rozšířila obzory, hodnotím plnými.

Jinak o životě královny si můžu přečíst cokoli a kdykoli, o životě a práci obyčejné vyšívačky toho běžně moc není :-)

cornetka
16.01.2022 5 z 5

Hezké vyprávění o životě vyšívaček, které se podílely na zhotovení šatů pro královnu.

alnahu
02.01.2022 3 z 5

Příběh zasnoubení budoucí panovnice Alžběty a prince Philipa .Každá nevěsta potřebuje svatební šaty . V této knize se dočteme kdo princezně Alžbětě šaty ušil a jak to změnilo celý její život.Kniha s krásnou obálkou ,ale docela nudná.

Danka22
25.12.2021 4 z 5

Osobně si myslím, že by knize více slušel děj (i když hypotetický), který by se odehrával právě v komnatách mladé Alžběty. Myslím, že by se našly i informace kolem toho dne, ať už falešně nebo pravdivé. Vždyť kolik knih už bylo napsáno o královně Alžbětě II. Musela ten den být obzvlášť nervózní, když zjistila, že korunka, kterou měla mít na hlavě je „trochu“ rozbitá. To by rozrušilo každou nevěstu. Co se mi opravdu v posledních letech obecně (a je jedno v jaký žánr to je) knihách nelíbí je ten příšerný trend přidat událost jako je znásilnění. Chápu, že je doba taková, jaká je. Ale cpát to do každé romantické knihy mi přijde už zvrhlé a osobně na to nejsem zvědavá. Znásilnění je na tolik silné a kruté téma, že není nutné o tom všude psát.

Obzvlášť tady mi to přišlo, trochu z nouze. Vždyť konec lásky jedné z hrdinek mohl být jemnější, a ne tak brutální. Autorka měla zvolit jinou alternativu dějové linky, klidně aby pohoršila, ale byla snesitelná. Více by se mi líbilo třeba různé moresy bohatých lidí, jejich zazobanost, i to, jak se nudí ve svých životech.

Ale budu knihu hodnotit celkově; byla čtivá, romantická, také poutavě popisuje práci švadlen a různých pomocnic. Líbilo se mi, jak popisují královnu matku. Její milou, vyrovnanou a laskavou povahu. Včetně darů, které dávala dívkám za výrobu svých šatů.

Více v mé recenzi :-D

Autorovy další knížky

Jennifer Robson
kanadská, 1970
2016  77%Měsíční svit nad Paříží
2021  84%Šaty pro královnu

Kniha Šaty pro královnu je v

Právě čtených2x
Přečtených73x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených3x
Knihotéce71x
Chystám se číst57x
Chci si koupit12x
dalších seznamech5x