Šanghaj na pokraji revoluce

recenze

Naše bouřlivé konce (2023) 4 z 5 / Vendea
Naše bouřlivé konce

Šanghaj se nachází na okraji revoluce. Juliette obětovala vše pro to, aby si udržela své místo dědičky gangu Šarlatových, dokonce i vztah s dědicem nepřátelského gangu, Romou. Nafingovala i smrt jeho nejlepšího přítele Marshalla, aby ji začal nenávidět. Roma je stále zdrcený smrtí svého nejlepšího kamaráda a je odhodlaný se své lásce pomstít, i kdyby to znamenalo, že ji bude muset zabít. Ani jeden však netuší, že v ulicích města panuje neklid a schyluje se k něčemu daleko většímu než jsou oni dva a jejich gangy. Občanská válka je na spadnutí...

Druhý díl navazuje přesně tam, kde skončila jednička a opět s sebou přináší hned několik vypravěčů, kteří se pravidelně střídají. A nejedná se jen o ústřední dvojici, ale i jejich nejbližší jako jsou třeba Benedikt, Marshall či Rosalind. Oproti prvnímu dílu má kniha o poznání pomalejší tempo a točí se především okolo politických manévrů komunistické strany a krvavé vendetty, kterou za sebou zanechala "vražda" Marshalla.

I přesto je kniha svižná, dynamická a čte se jedna báseň. Samotné vyvrcholení a finále je pak napínavé a akční a přichází s poněkud netradičním koncem. Pořád se jedná o retelling na Romea a Julii, takže si můžete některé aspekty domyslet, autorka však přišla se zajímavým a netradičním zpracováním.

Na postavách a jejich vztazích celý příběh prakticky stojí. Ač měli čtenáři ústřední dvojici možnost poznat již v prvním díle, autorka se na oba milence zaměřila i v závěru celé série. Jejich vztah se totiž neustále vyvíjí na základě právě probíhajících událostí. Milovníci romantiky si ale přijdou na své, pár pěkných a místy až spicy scén tu najdete. Svůj prostor dostávají i vedlejší postavy.

Splnil druhý díl moje očekávání? Ano. Byl lepší než jednička? Asi ne. Ač bylo téma občanské války hodně zajímavé, osobně se mi daleko více líbila epidemie viru v čele s monstry. To je ale pouze věc preferencí. Našim bouřlivým koncům nemám vlastně co vytknout. Bavila jsem se od začátku do konce, postavy mě nijak vyloženě neštvaly, romantika byla příjemná a nenucená a závěr se dle mého názoru autorce moc povedl. Jde tedy o velmi povedené pokračování, které máte za pár odpolední přečtené.

Za poskytnutí recenzního výtisku v rámci spolupráce děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář