Po stopách dávného krále

recenze

Havraní spolek (2024) 5 z 5 / Vendea
Havraní spolek

Šestnáctiletá Blue Sargentová se narodila do rodiny talentovaných jasnovidců. Sama však jakoukoliv schopnost postrádá, pouze ve své přítomnosti zesiluje schopnosti ostatních. Její život se však navždy změní ve chvíli, kdy se v jejím proroctví objeví zmínka o tom, že pokud políbí svou pravou lásku, tak ta zemře. Blue se tak opačnému pohlaví raději začala vyhýbat. Osud ji ale do cesty svede partu havraních kluků z nedaleké elitní soukromé školy, kteří pátrají po energetických liniích a dávném pohřbeném králi. Městečko Henrietta se tak brzy stane dějištěm událostí, které některé zúčastněné změní už navždy.

Havraní spolek je prvním dílem čtyřdílné fantasy young adult série z pera Maggie Stiefvater (první díl kdysi již vyšel u Arga). Autorka se proslavila především díky poetickému stylu psaní a příběhům plným magického realismu. Kniha a její svět jsou neskutečně zvláštní a velmi specifické. Rozhodně tedy nesednou každému. Realističnost se zde prolíná s magickými prvky, legendou o mrtvém králi Glendowerovi a energetickými liniemi. Mrtví a živí žijí bok po boku. Příběh samotný je vyprávěn hned z několika úhlů pohledu, což přispívá k celkové komplexnosti.

Řekla bych, že celá série stojí ve velké míře na postavách a jejich naprosto odlišných charakterech. Příkladem je už samotná Blue, která se snaží působit výstředně v jinak obyčejném světě. Ač sama nevládne žádným jasnovidným darem, umocňuje dary ostatních, což je v městečku ležícím na energetické linii jako je Henrietta vždy vítané. Pak tu máme čtveřici havraních kluků. Gansey je synáčkem z bohaté rodiny, kterému nic nechybí. Jeho výstřednost však spočívá v posedlosti králem Glendowerem. Jeho nejlepší kamarád Ronan Lynch je zase typický bouchač. I on však skrývá tajemství. Adam Parrish je úplným opakem Ganseyho. Je stipendistou a žije s násilnickým otcem. Posledním ze čtveřice je nenápadný a smutný Noah.

Už na samotném začátku jsem neměla nejmenší pochyby o tom, že budu knihu milovat stejně jako při prvním čtení. A pořád je to ve svém žánru absolutní topovka. Nový překlad se neskutečně povedl a líbila se mi i hra se slovy v případě překladu některých typických jmen jako třeba Cabeswater či Greywaren (kdo četl, tak ví). Je to neskutečně čtivé, kapitoly vám doslova poletí před očima a jsem si jistá, že si Havrany zamilujete stejně jako já. Pokud hledáte něco netradičního, osobitého a originálního, Havraní spolek je přesně tím pravým pro vás.

Za poskytnutí reading copy děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz


Havraní spolek Havraní spolek Maggie Stiefvater

Když se narodíte do rodiny jasnovidců, nese to řadu výhod i zdrcujících břemen. Své o tom ví i šestnáctiletá Blue Sargentová – odmala jí totiž vtloukali do hlavy, že až jednou políbí svou pravou lásku, její vyvolený zemře. A tak s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář