Celosvětový fenomén dorazil i do Česka

recenze

Čtvrté křídlo (2024) 4 z 5 / Vendea
Čtvrté křídlo

Violet Sorrengailová pochází z velmi význačné rodiny jezdců draků. Ona sama však sní o jiné budoucnosti - připojit se ke kvadrantu písařů a strávit zbytek života mezi knihami. Její matka s ní má však jiné plány a Violet je i přes svou křehkou konstituci a nulovou fyzičku nucena přihlásit se do Basgiathské válečné školy, přežít a spojit se s drakem a stát se jezdcem. Dokáže dívka přežít a dokončit výcvik nebo ji čeká jistá smrt v plamenech?

Čtvrté křídlo se stalo celosvětovým bestsellerem v rekordně krátkém čase a zabodovalo hlavně na Tik Toku. Velkou marketingovou kampaň dostala i v Česku, a to ve velkém předstihu před vydáním. Je ten hype doopravdy tak zasloužený?

Autorka v prvním díle své dračí fantasy představila svět, ve kterém proti sobě bojují draci a gryfové. Dračí jezdci jsou cvičeni v elitní vojenské akademii s rekordně vysokou úmrtností uchazečů. Další kariérní možnosti je kvadrant písařů a kvadrant léčitelů. Během celé knihy se pomalu dovídáme útržky o loru celého světa a o dracích a schopnostech, které s sebou přinášejí. Je celkem škoda, že právě tento aspekt knihy šel trochu na pozadí a autorka se daleko více soustředila na vztahy mezi postavami, jmenovitě i na romantiku.

Dalším pomyslným minusem je i fakt, že je příběh v mnoha místech hodně velké předvídatelné, hlavně pokud už máte v žánru něco načteno. V jisté míře se to ale dá odpustit, jelikož styl vyprávění je nesmírně poutavý a čtivý.

Na postavách ve velké míře celý příběh stojí, autorka jim tedy věnovala velkou část knihy. Violet je velmi osvěžující hlavní hrdinkou - do Akademie totiž nastupuje s tím, že má velmi křehkou konstituci, což je hodně velký handicap, který musí kompenzovat neustálým tvrdým tréninkem, To se až tak často nevidí. Jinak je Violet inteligentní, sympatická a chová se svého nejlepšího úsudku. Trochu větší problém jsem už měla s jejím úžasným protějškem Xadenem, kterého čtenářky zbožňují skoro stejně jako takového Rhysanda. No... nevím. Neříkám, že není špatný, ale nechápu, proč bych z něj měla jít do kolen.

Do Čtvrtého křídla jsem šla s vidinou neskutečně vysoké laťky, kterou jí nasadil hype na booktoku. A vlastně jsem nakonec ani nijak zásadně zklamaná nebyla. Dostala jsem to, co jsem čekala - dynamický a čtivý příběh z válečné akademie s draky. Jak již bylo zmíněno výše, byla bych neskutečně vděčná za méně romantiky a sexu a za více draků a samotného světa, protože to je za mě přesně ten potenciál, který by tuhle sérii mohl vynést ještě výše. Ale každý má rád asi něco jiného.

Za poskytnutí reading copy v rámci spolupráce děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář