Rodový slib

recenze

Rodový slib (2019) 4 z 5 / JK96
Rodový slib

Historický román nám dá nahlédnout do života věšteckou schopností obdarované Gillian. Ta je už od dětství kvůli své jasnozřivosti terčem opovržení. I přes své občasné pocity méněcennosti však dokáže zabojovat, když je potřeba. Obzvláště, když pod vlivem intrik upadá její otčím v nemilost, musí být Gillian statečnější, než kdy dřív. Jen se svými nejbližšími odjíždí pryč z Anglie do znepřáteleného Skotska, kde doufá v ochranu u zdejšího klanu. Jeho vůdce však jejím příjezdem není dvakrát poctěn. Přesto ji však musí nabídnout pomocnou ruku, neboť u nich není nic zadarmo a vše se splácí, dokonce i desetiletí starý slib. Můžeme tak být svědky neotřelé horalské povahy a odhodlání jednoho děvčete, které si začíná razit cestu životem podle svého. Cesta to však není jednoduchá, Gillian si bude muset udělat pořádně ostré lokty, neboť staré i nové křivdy pomalu vyplouvají na povrch, připravené zamíchat během dějin. Kam až jí její vize zavedou?
Kniha je zasazena do Skotska 12. století, proto si nelze nevšimnout tamního oslovování žen, či jejich společenského postavení celkově. U tohoto jediného se dá říci, že se spisovatelka opřela o historická fakta, dále se však již začala řídit svým uměleckým střevem. Pokud jste však fanouky pana Darcyho, uspokojeny/i zřejmě nebudete. Laird Malcolm Kincaid je jeho přesným opakem. Kde byl pan Darcy nevýrazný, tam je Malcolm slyšet. Kde byl Darcy zdráhavý, tam se náš horal s hlavou zbarvenou do ruda a zvonem v uších žene vpřed.
Já osobně se považuji v celku za submisivního jedince a s přizpůsobováním jsem nikdy neměla žádný problém, ale být pod taktovkou takového muže, to bych asi nedala, proto se kolikrát i hrdince divím, že pod jeho vlivem jen vzkvétá.
Jediná věc, kterou bych knize vytkla je ta, že si na můj vkus hlavní hrdinové až moc rychle padli do náruče. Osobně upřednostňuji poněkud pomalejší rozjezd, ale proti gustu žádný dišputát. Naopak co oceňuji je to, že to není žádná tuctová "romanťárna" pro ženy. Kniha je napínavá od začátku do konce. I když knihám podobného žánru neholduji, musím uznat, že tato se mi velmi líbila.
Vřele doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář