Rodinná tragédie

recenze

Vykrvácet (2019) 5 z 5 / a.k
Vykrvácet

Profesor Joseph O’Loughlin, zvaný Joe, zanechal klinické praxe a na částečný úvazek přednáší psychologii na univerzitě. Má velké zdravotní problémy, jeho Parkinson mu paličatě komplikuje aktivní život. Joe má za sebou velmi těžký případ, kdy před dvěma lety pomáhal policii s vyšetřováním vražd a tím ohrozil svou rodinu. Důsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. S manželkou Julianne už nežijí ve společné domácnosti, i když se oba dva stále milují.

Na obzoru je další katastrofa, když se jedné noci před dveřmi objeví zkrvavená Sienna Hegartyová, nejlepší kamarádka jejich čtrnáctileté dcery Charlie. Šokem je zjištění, že krev na Sienně patří jejímu zavražděnému otci.

Případ vraždy bývalého policisty Hegartyho dostává na starost inspektorka Ronnie Crayová, se kterou má Joe zkušenosti z minulosti. Ronnie má v případu jasno. Vše ukazuje na Siennu, důkazy jsou nezpochybnitelné. Chce od profesora pomoct s psychologickým profilem dívky, ale účasti v novém vyšetřování se Joe zdráhá. I když si zoufale přeje vědět, co se stalo Sienninu otci a proč byla Sienna celá od jeho krve, nechce zopakovat stejnou chybu, kdy při poslední spolupráci s policí vystavil své blízké smrtelnému nebezpečí. Joe je přesvědčený o Siennině nevině a věří, že pozadí vraždy ukrývá daleko něco tajemnějšího. Se svým přítelem, bývalým detektivem Vincentem Ruizem, se pouští do pátrání na vlastní pěst.

U krimirománů autora jsem si už zvykla, že detektivní zápletka bývá rafinovaná a čtenář se musí připravit na řadu indicií a situací, které vedou ke konečnému rozuzlení. Tato kniha má tendenci působit velmi triviálně. Zavražděný otec dceřiny kamarádky, která je hlavní podezřelá. Počáteční čtenářovu skepsi ale brzy uspokojí řada menších i větších dějových vláken, díky kterým nabobtná celková zápletka do obřích rozměrů. A nejsou to jen velmi tíživá zjištění okolo rodiny zavražděného nebo Sienniny psychické problémy. Brzy se ukazuje, že tohle je větší, temnější a komplexnější, než se na první pohled může zdát.

Vyprávění poukáže i na Josephovi blízké, děti a manželku Julianne. Ta je právě plně zaměstnaná překlady u soudu, kde se řeší žhářský útok na ukrajinskou rodinu s tragickými následky. Josephova rodinná idyla dávno vzala za své a on by tak rád vše vrátil zpátky. Julianne se snaží chránit děti i sebe před manželovými eskapádami při policejních spolupracích i před jeho postupujících projevech nemoci. Sama je rozpolcená, neví, jak mu pomoci, nechce toho být součástí, i když ho na druhou stranu nechce ztratit, z budoucnosti má strach.

Robothamův krimiromán Vykrvácet patří do série s profesorem Josephem O'Loughlinem a je čtvrtým detektivním případem v pořadí. Jde o samostatný případ a lze jej číst i bez znalosti předcházejících knih. Možná právě tento příběh ve vás probudí zvědavost, co se stalo před tím. Často poukazuje především na předchozí epizodu, která objasňuje Joeovu aktuální situaci v soukromém životě a odloučení od manželky. Předešlé případy skrývají i jeho pracovní vztahy s vyšetřovatelkou Ronnie, či tak trochu divokou historii s detektivem Vincentem Ruizem.

Autorovy detektivky si drží svůj vysoký standard a u žádné knihy nemůžete sáhnout vedle. Tak jako v předešlých epizodách nabízí titul „Vykrvácet“ dobře vystavěný příběh, při kterém ponechává autor prostor, abyste si vytvářeli vlastní vyšetřovací verze, které vám ale dokáže další stránkou neúprosně zbortit. Tomu všemu sekundují zdařile vykreslené profily postav, které umocní celkový zážitek. Tato kniha určitě stojí za pozornost, moc dobře se čte a bude vás napínat až do poslední stránky.

Komentáře (0)

Přidat komentář