Recenze audioknihy

recenze

Tatérka (2018) / knihomolka_elka
Tatérka

Alison Belsham je zářným příkladem toho, že každý z nás se může stát spisovatelem, stačí jen objevit svůj vlastní příběh. A tak když se v roce 2015 odletěla tetovat do Německa a strávila tam první noc se svým tetováním, příběh k ní znenadání přišel sám. Alison se pustila do psaní a v roce 2016 se jí podařilo prorazit s příběhem inspirovaným tetováním na skotském festivalu detektivek Bloody Scotland. Brzy poté jí námět vynesl smlouvu a tak vyšla na jaře roku 2018 její prvotina Tatérka.



Hlavní postavou knihy je tatérka Marni Mullinsová, která během pauzy na tetovacím veletrhu objeví v popelnici mrtvé tělo. Díky své špatné osobní zkušenosti s policií pouze zavolá na polici, oznámí objev mrtvého těla a zavěsí.

A tak se v knize setkáváme s druhou hlavní postavou představující mladého detektiva Francise Sullivana, dobráckého křesťansky založeného mladého muže, jemuž osud nadělil více utrpení, než by si kde kdo zasloužil. Francis je první den v nové práci a už má případ. V parku se objevilo mrtvé tělo s odstraněnou kůží. Jenže se nemá v případu čeho chytit, a tak se rozhodně začít s vypátráním záhadné volající.

Takže se nepřekvapivě osudy našich dvou zcela rozdílných postav protnou a vyvstává nám zde otázka, podaří se vypátrat vraždícího maniaka? A kdo je oním nebezpečným psychopatem?

Moc se mi líbilo, že detektiv Francis nepředstavuje postavu vševědoucího Sharlocka Holmese. Ale naopak dělá lidské chyby i pokroky. Sklízí posměšky a vlastně i málokdy se mu dostane nějakého ocenění za provedenou práci.

Hlas audioknize propůjčila Lucie Juřičková herečka a dabérka z Plzně. Snad poprvé za dobu co poslouchám audioknihy jsem si poslechla knihu čtenou velmi příjemným hlasem, příjemným stylem bez strojového překoktávání a zadrhávání. A to opravdu stojí za ocenění. Navíc jsem se při poslouchání cítila jako samotný detektiv přehrávající si pásky z diktafonu. Nejednou jsem si příběh stopla a zamýšlela se, nejednou si ho vrátila zpět. Dostala jsem se do děje spolu s hlavními postavami a toužila po tom s nimi vyřešit případ. Nejsem si jistá, zda bych byla stejně tak nadšená z psané verze tohoto příběhu ale audioverze této knize prostě sedla.

Mysteriózní detektivní psychothriller tak nějak bych asi žánrově zaškatulkovala tento povedený příběh z anglického prostředí. Sériový vrah, jenž zde vyřezává umělecká díla ze svých obětí, mi do jisté míry evokoval Hanibala Lectera jen s tím rozdílem, že se tu nepapkalo, ale myslím, že k tomu nebylo moc daleko. Vlastně už se i dost těším na pokračování této knihy, které v originále vychází v září 2019. Věřím, že brzy poté se dostane i k nám. Jednoznačně je to kniha, které v knihovně držím místo, ovšem o něco raději než do psané knihy, se pustím do její audioverze.

Komentáře (0)

Přidat komentář