Račte znovu vstoupit do muzea...

recenze

Planetarium (2019) 5 z 5 / knihomolka_elka
Planetarium

Račte znovu vstoupit do muzea, které má otevřeno 365 dní v roce, kdykoli se vám zachce. Muzeum otevírá nové křídlo, které zasvětilo tentokráte tajemné a kouzelné astronomii. Máme tak možnost vydat se na prohlídku dalších sedmi překrásných galerií a posbírat tak nevšední zážitky, zkušenosti i znalosti a to v klidu a pohodlí domova, či třeba i z vlastní postele.

Deskám knihy nechybí nic, na co jsme u této překrásné edice zvyklí. V pravém horním rohu se jako vždy nachází bájná zlatá vstupenka.(Až mě mrzí, že kniha neobsahuje vstupenku fyzicky, se kterou by bylo možno si hrát.) Nechybí samozřejmě ani překrásné ilustrace, o které se v tomto případě postaral Chris Wormell. Kniha je skvostem už na první pohled. Někdy ani není třeba číst, co se zde píše, ale stačí se jen pustit do prohlížení těch překrásných obrázků.

Planetarium je rozděleno na sedm galerií, přičemž v první máme možnost setkat se základy vesmírné fyziky a vysvětlíme si, co že to znamenají ta podivná slova jako teleskop či observatoř. Ve druhé galerii už se vydáme na průzkum naší Sluneční soustavy. Nezůstane však jen u osmi základních planet, ale podíváme se i na trpasličí planety či planetky. Například se dozvíme, kolik měsíců má Saturn, anebo že bouřka může trvat i přes sto let! Ve třetí galerii pak vyrazíme na průzkum Slunce, kde se dozvíme například o tom, že Slunce je umělec tvořící jakousi vlastní hudbu. A teď začíná ta romantičtější část, ve čtvrté galerii se totiž dozvíme něco o noční obloze a souhvězdích, jenž na ní můžeme hledat. Pátou galerií pak odkryjeme jednotlivé hvězdy. V šesté galerii už se dostáváme k tomu, co znamená slovo galaxie a kolik jich vlastně ve vesmíru najdeme. Sedmá galerie pak obsahuje největší vesmírné záhady a to jeho samotný zrod i poetický konec. Jak jsme zvyklý, poté můžeme pokračovat do knihovny, kde autoři velmi šikovně vysvětlují obtížná, ale i zdánlivě jednoduchá slovíčka tak, aby je pochopil úplně každý.

Já tuhle řadu knih prostě žeru. Pokud vám zatím uniká, zkuste mrknout právě po Planetariu, které i nám dospělým doplní řadu informací, co se ve škole neučí. Protože vesmír představuje něco děsivého i překrásného v jednom je škoda o něm nevědět. Právě prostřednictvím této knihy máme možnost pochopit alespoň jeho základy a to dokonce velice hravou formou. Vesmír je opravdu něco, o čem stojí za to znát pár informací a jsem tedy moc ráda, že se autoři této edice pustili i do vesmírné tématiky. Rovněž jsem velice zvědavá, s čím přijdou příště. Vám všem mohu edici Račte vstoupit do muzea ze srdce doporučit. Jsem si jistá, že zklamaní rozhodně nebudete!

Komentáře (0)

Přidat komentář