Račte vstoupit do muzea...

recenze

Botanicum (2018) / knihomolka_elka
Botanicum

Račte vstoupit do muzea Botanicum, které má otevřelo tři sta šedesát pět dní v roce kdykoli se vám zachce. Uvidíte z říše rostlin vše, na co si jen vzpomenete. Od řas, přesliček a kapradin přes stromy všech tvarů a velikostí, květiny kvetoucí všemožnými barvami. Uvidíte zeleninu, co jste ještě neviděli, ovoce, o kterém jste v životě neslyšeli. To vše a mnohem více na vás čeká ve fascinujícím muzeu Botanicum.

Začněme obálkou této výjimečné knihy, ta je doslova skvostná. Nepamatuji se, která knižní obálka mě v poslední době zaujala více. Celá je posetá nádhernými ilustracemi z říše rostlin, se kterými se dále setkáme uvnitř knihy. V pravém horním rohu se nachází zlatá vstupenka, která umožňuje do muzea Botanicum vstoupit kdykoli se vám zachce. Staví vás do pozice výjimečného návštěvníka (Kolikrát za život jste dostali zlatou vstupenku?) a přidává knize punc luxusu.

Kniha je hodně zajímavá i svým rozměrem, do lecjaké knihovničky si ji nepostavíte. Rozměry knihy jsou totiž 27,8cm x 37,8cm. Je určena především dětem a proto se mi moc líbí, že část textu je vyvedena zhruba centimetr velkým písmem, které se bude dobře číst i začínajícím čtenářům. Text samotný hodně připomíná učebnici přírodopisu. Nezabíhá však do přílišných detailů a obsahuje tak akorát informací, aby vyvolal zájem o další studium. Moc se mi líbí, že text obsahuje i určité perličky z prostředí rostlin. Dozvíte se tak například i něco o historii ananasu a nebo třeba jak způsobily tulipány ekonomický rozvrat. Jako velké plus vidím to, že ke každé rostlině zmíněné v knize je přiřazen obrázek.

Kniha je dělena nikoli do kapitol ale přímo do galerií. No není to geniální nápad? Na začátku knihy se jako ve správném muzeu nachází vstup. Zde se seznámíte s chodem Botanica a prohlédnete strom života. Dozvíte se, které druhy rostlin jsou nejstarší a které naopak nejmladší. Tento druh vyobrazení původu rostlin zde vidím poprvé a moc se mi líbí. Určitě bude dobře využitelný i pro žáky do výuky biologie či přírodopisu. Dále se dostáváte do první galerie, kde se seznamujete s prvními rostlinami naší planety. Následuje dalších šest galerií, kde se seznamujete s další spoustou zajímavých rostlin. Kniha je zakončena knihovnou, která představuje rejstřík rostlin, které se v knize vyskytují.

Každého na knize pravděpodobně nejvíce upoutají ilustrace. Ty ve mně nejvíce evokovali středoškolská léta. Působí přesně jako staré otrhané plakáty, co učitelka přírodopisu nosila do hodin. Jsou prostě dokonalé, boží, skvostné. Každý si zde určitě najde nejoblíbenější obrázek, za mě je to bezesporu Magnolie Soulangeova. O ilustrace se postarala Kattie Scottová, která se zasloužila již o ilustrace v sesterské knize Animalium.

Této knize nemám co vytknout. Je přesně taková jakou jsem očekávala a možná i o něco lepší. Je určena jak pro malé děti, se kterými budete hlavně prohlížet nádherné obrázky a povídat si o nich, tak žákům základních a středních škol, kterým skvěle poslouží například při učení rodozměny, v neposlední řadě je určena všem, kteří mají rádi přírodu a krásné obrázky. Přesto, že kniha patří k těm dražším, slibuji, že z investice do této knihy nebudete zklamaní.

Komentáře (0)

Přidat komentář