Protisvět, nebo Opačno?

recenze

Opačno (2021) 5 z 5 / _ctenar_adam_
Opačno

Opačno je Londýn naruby. Ulice jsou naopak a teplo je tady v únoru. Je rozdělen na šest soupeřících frakcí, kdy každá frakce má své území a ovládá jinou magii. Někdo umí číst myšlenky, jiný zase přeměňovat se na jiné osoby či zvířata.

Ilsa je sama. Má jenom kouzelníka, pod kterým pracuje a má taky kamarádku Marthu. Když se sletem událostí Ilsa dostane přes portál do Opačna, tak postupně odhaluje informace o sobě, své rodině a vůbec poznává samu sebe. Zjišťuje dost důležité informace, seznamuje se s Opačnem a hledá svého bratra Gedeona, který chce povstat a rozpoutat občanskou válku. Podaří se jí uspět a zastavit svého bratra?

Tohle si přečtěte!

Na této knize se mi líbilo snad úplně všechno. Nejvíce, ale worldbuilding! Cekový systém světa, který je 'naruby' a jsou tam různé frakce, kdy každá ovládá úplně nějaký jiný druh magie, dával smysl. Autorka ho popsala takovým způsobem, že bych si myslel, že něco takového opravdu existuje a není to jen nějaká fantasy kniha. Až tak mě autorka dostala! Celé se to odehrávalo v Londýně, takže ten, kdo tam už někdy byl, si to mohl daleko více představit. Sice já tam nebyl, ale moje fantazie už asi nemá hranice, takže jsem si něco dovymýšlel navíc :DDD Hlavní hrdinka Ilsa nebyla taková ta klišé hrdinka, která je VYVOLENÁ a MUSÍ ZACHRÁNIT SVĚT, ale přemýšlela, nekňourala a byla prostě silná. Vedlejší postavy byly zase strašně dobře napsané, Fyfo, Eliot, Gedeon, atd... Dále romantika zde byla zasazena kouzelně. Sice tady byla lehce nakousnuta LGBTQ+, ale ne na sílu.

Žádný nedostatek v této knize nevidím. Možná se mi to četlo spíše pomaleji, než rychleji, ale to u prvních dílů fantasy serií bývá.

Podtrženo sečteno. Do této knihy se rozhodně pusťte! Nebudete litovat, to vám garantuju! Připomíná to stylem starší fantasy, takže pro čtenáře, co se jim ty nové fantasy knížky nelíbí, tak tuhle zkuste, je to pecka!!!

4.5/5


Opačno Opačno Hannah Mathewson

První díl fantasy série z alternativní magické verze Londýna. Vítejte v Opačnu, v Londýně, který není tak úplně stejný jako ten náš. V únoru tu je léto, metro je jeskyní plnou divů a ulice plní magie. Ale London je taky rozděl... více


Komentáře (0)

Přidat komentář