Prokletý rok aneb Tohle není pro slabé povahy

recenze

Prokletý rok (2020) 5 z 5 / ZapisnikTerky
Prokletý rok

Prokletý rok
Kim Liggett
.
344 stran
.
Kniha ve štafetě od @ann.reads.book
.
Moje hodnocení: 5/5
-----------------------------------------------------------------
Máte rádi štafety? Už jste se nějaké zúčastnili?
.
Tohle byla má první štafeta a upřímně - prvně jsem měla s tou barevnou propiskou trochu zábrany. Psát do knihy. Já normálně ani nelepíkuju. Ale nakonec jsem si to hrozně užila. Děkuji moc Ann, ráda se zapojím častěji.
Ke knize… já vůbec nevěděla, jak si s hodnocením poradit. Pro mě to byla těžká kniha, citově. Ta nenávist a manipulace. Tohle hrozně špatně snáším.
.
Zápory: Kniha ve své podstatě byla naprosto úžasná. Jen to není čtení pro slabé povahy. Na jednu stranu vůbec nevím, jestli je tohle kniha pro mládež – je dost krutá. Ale na druhou stranu si říkám, že sama ze svého mládí na škole bych ocenila, kdyby si někteří spolužáci (i já) tohle všechno přečetli. Jen je otázka, jestli se příběh dotkne právě toho, koho by měl…
.
Klady: Děj byl strhující. Nedokážu najít jiné slovo, které by se lépe hodilo k Prokletému roku. Když jsem knihu dočetla, měla jsem v hlavě tolik otázek. Přestože byl příběh krutý a mě se hnusilo snad vše, co se stalo v první půlce knihy, tak jsem nedokázala přestat číst. Tierney byla naprosto úžasně silná. Všechny dívky měly nějakou svou charakteristiku, měly duši. Já bych o Prokletém roce šla jako první. Ten tlak, ta atmosféra, ten strach. Všechno jsem to sama cítila. Už dlouho jsem u žádné knihy neslzela jako u Prokletého roku. Ti, kdo četli, tak ví asi přesně kde. Ještěže jsem to mohla vyjádřit díky té štafetě. Romantická linka téhle knihy je naprosto úžasná. A ten konec… vlastně vůbec nevím, jak si ho mám vyložit. A to byl asi účel. Smekám před autorkou. Tohle je prostě věc, která mě hluboce zasáhla.
.
Obálka a grafika knihy: Nemám ráda růžovou. Opravdu ne. Ale tahle obálka je vážně povedená. Detail stuhy jako stružky krve. Navíc ty lesklé květy, kterých si všimnete, až když jí držíte v ruce. A citáty pod přebalem. Hned mě zamrazilo.
.
Někdo říká, že je kniha podobná Příběhu služebnice, já jsem jí neviděla. Ale kdybych to měla k něčemu přirovnat, řekla bych, že jsou to krutější Hunger games říznuté Kladivem na čarodějnice, jen to působí nějak reálněji. A to se zdaleka slovy nepřibližuju k tomu, co jsem cítila při čtení. Chtěla jsem původně dát 4,5, ale když to teď tak píšu a nechávám se znovu zasáhnout příběhem… nemůžu jinak než plný počet – 5/5.
.
.
.
.
.
.
#zapisnikknihomolky #recenze Prokletyrok # KimLiggett #book #books #bookaholic #booknerd #instabooks #bookstagram #bookstagrammer #czbookstagram #bibliophil #ukazcoctes #tipnaknihu #readingtip #docteno #doporucujiknihu #fantasy #yafantasy #youngadult #placunadknihou #ctemeya #thegraceyear

Komentáře (0)

Přidat komentář