Probuzené vzpomínky

recenze

Pohřbená tajemství (2023) 5 z 5 / a.k
Pohřbená tajemství

Policejní náčelnice Kate Burkholderová je široko daleko známá případy vyšetřování zločinů spáchaných amiši a to dokonce až za hranicemi svého okrsku v Painters Millu. V dětství sama patřila k této komunitě, než ji nadobro v dospívání opustila. Tentokrát ji čeká pátrání, které se velmi úzce dotýká jí samotné.

Vše začalo jednoho sobotního dne, kdy ji navštívila trojice amišských stařešinů z Pensylvánie, aby ji požádala o pomoc při objasnění dávné vraždy, ze které byl obviněn Jonas Bowman. Pro Kate to bylo jako blesk z čistého nebe, slyšet po osmnácti letech znovu Jonasovo jméno. On patřil k hrstce amišů, jež se postavila za Kate, když měla v dětství problémy. Věřil jí a byl jí stálou oporou. V dospívání se změnily jejich city v něco víc a vzájemné pouto bylo za vyhrocených okolností navždy přetrháno náhlým odstěhováním celé Jonasovy rodiny. Teď je Jonas obviněn z vraždy, kterou spáchal před mnoha lety a která vyšla najevo až objevením kosterních pozůstatků. Ostatky patřily biskupovi Ananiasovi, se kterým měl Jonas v mládí spor. Tehdy všichni zaznamenali jejich vzájemnou hádku, po které biskup beze stopy zmizel.

Pohřbená tajemství jsou už 14. dílem série s Kate Burkholderovou a ani tentokrát neztrácí na své kvalitě. Jde opět o velmi zdařilou detektivku, která se neúnavně točí v amišské komunitě a která přináší atraktivní počtení. Přestože Kate v této epizodě opouští na dobu pátrání milovaného partnera Tomassetiho i celý Painters Mille, zase jde o případ, kterému velmi rychle podlehnete.

Kate se vložila do případu z osobních důvodů a to jí v novém prostředí bez patřičných pravomocí zrovna nehraje do karet. V očích ostatních kolegů se nesetkává s pochopením ani zájmem o sdílení poznatků z místního vyšetřování. Jak ale známe Kate, nevzdává se a brzy už má celý seznam zvláštností, který bobtná i na úkor toho, že stopy Ananiasova případu už časem značně vyčpěly.

Zároveň se s aktuálním pátráním střídají i pohledy do minulosti, ve kterých s Kate znovu prožíváme její dětství a dospívání i tak trochu složitý vztah s Jonasem. S emocemi, které jsou nám všem blízké, si Kate uvědomuje, že její život mohl vypadat úplně jinak, kdyby nenastal pouhý jeden okamžik, který změnil celý běh jejího života. Uvažuje, jaké by to bylo, kdyby se tenkrát stalo něco trochu jinak.

Na každé pokračování série se moc těším a ani tentokrát není, co bych vytkla. Skvělé čtení, u kterého snad ani nechcete, aby už byl konec. Již od úvodního prologu, při kterém se ocitnete uprostřed noci na opuštěném místě větrného mlýna s postavou, která dostala tajemný vzkaz, víte, že to bude opět parádní jízda. Báječně poskládaný příběh s pohledem do Kateina dětství a dospívání. Zapeklitá detektivní zápletka s osobním zájmem vyšetřovatelky najít pravdu. Napětí při hledání zákeřného padoucha a odpovědi na všechny otázky, které jsou tak šílené, že nemůžou být snad ani pravdivé. To vše najdete v detektivním příběhu, který moc ráda doporučím.

Komentáře (0)

Přidat komentář