Probuzená šelma

recenze

Probuzená šelma (2023) 3 z 5 / Bobina74
Probuzená šelma

Taky by už mohli vědět, že šlápnout Dabertovi na kuří oko nebo, nedej bože, vyřizovat si s ním staré účty se nevyplácí. Z Michala se pak stává PROBUZENÁ ŠELMA a tu hned tak někdo nezastaví. Jenom smrt se stává vykoupením pro jeho nepřátele. Další díl zábavné krimi výživy z pera českého autora Františka Niedla.

Krimi Probuzená šelma je šestým dílem ze série Michal Dabert a autor jede v osvědčeném receptu, jehož ingredience čtenářům náramně chutnají. Humor, napětí i svižný styl vyprávění se odvíjí ve zrychleném tempu a přináší potěšení i zábavu.
Příběh vyprávěný er-formou jde po celou dobu ve stopách hlavního hrdiny Michala Daberta. V první třetině se ještě vracíme k událostem z předchozího dílu, v kterém za nebezpečným vtipálkem Michalem zůstala pořádná hromada mrtvých teroristů a jeho jízda na hranici smrti a zábavy pokračuje i nadále. Teroristé na něj mají trochu pifku za zmařenou akci a odplatu, kterou pro něj mají naplánovanou, si prý hned tak za rámeček nedá. Jako kdyby nevěděli, s kým mají tu čest. ;-)

Dabert je zpět a některé věci se nemění. Sarkasmus až cynismus z něj odkapává po litrech a dostat se do problémů, při kterých jde o život, pro něj není žádný problém. Lehkou rukou vede autor svého hrdinu do dalšího nebezpečí, kde se na nějakou tu mrtvolu příliš nehledí a náš sympaťák ze všeho vybruslí s čistým štítem a opuštěnými, toužícími ženami za zády. Akční momenty i dostatek dialogů nahrávají čtivosti i spádu a občasné popisy prostředí či vášeň k jídlu a jachtám dodávají příběhu punc zajímavosti.

Autorův zábavný styl vyprávění nemá ambice nasoukat knihu do vážného šuplíku detektivního žánru a jistá nadnesenost až přehnanost v ději připomíná čtenářům, že mají brát Daberta s rezervou a pokud k němu tak přistoupí, čeká je zábavná detektivní skrumáž humoru, napětí, stříleček a volných vztahů.
Krimi Probuzená šelma mě tentokrát úplně nevystřelila ze sukně ;-) jako předchozí díly. Autor jako kdyby se točil v kruhu předchozího dění a také jsem postrádala silnější dějovou zápletku. Nicméně jsem se opět velmi dobře bavila a co si budeme, milé čtenářky, povídat, Michal je prostě chlapák se vším všudy.


Probuzená šelma Probuzená šelma František Niedl

Michal Dabert si měl na velké zámořské výletní lodi odpočinout. To ale nebylo dost dobře možné, když se teroristé rozhodli loď unést a i se všemi cestujícími ji použít jako sebevražednou zbraň. Dabertovi se dařilo postupně teroris... více


Komentáře (0)

Přidat komentář