Děvčata z Harpers

recenze

Děvčata z Harpers (2023) 5 z 5 / Bobina74
Děvčata z Harpers

Vítejte v obchodním domě Harpers! Vstupte a nechte se hýčkat odvážnými dívkami i poutavým příběhem, který vám přináší román DĚVČATA Z HARPERS. Tohle byla opravdová lahůdka a fanoušci historických románů, kteří se rádi nechají dojmout i zlákat živým a citlivým příběhem, si tady přijdou na své. Moc pěkné!
Román Děvčata z Harpers je prvním dílem série a musím zkonstatovat, že se jedná o velmi příjemnou a čtivou záležitost, která vám udělá dobře na srdci i na duši. Nenáročná oddechovka dokáže zaujmout svým působivým dějem, v jehož středu stojí odvážné dívky, které se pustily do nesnadného boje nejen s módou a neodbytnými zákazníky, ale i s rodinou a komplikovanou láskou. Pevné pouto přátelství ale dokáže životní strasti zjemnit a přinést jim střípky radosti a štěstí.
Příběh vyprávěný er-formou sleduje osudy čtyř mladých dívek, jimž osud řádně naložil a jejich neustálý boj s nástrahy života se stává pestrou paletou životních zážitků a zkušeností. Ačkoliv každá z dívek oplývá rozdílným charakterem, všechny tři vám budou blízké a okamžitě si k nim vytvoříte pevné pouto.
Autorka píše velmi čtivou a živou formou, v které se vám příběh zhmotňuje před očima. Umně splétá pestré osudy svých postav, vkládá do nich své naděje i plány a staví je do složitých situací. Děj se díky tomu stává velmi rozmanitou podívanou, v které se stále něco děje a ani chvíli nenechá své čtenáře vydechnout. Svižné tempo i hravý styl vyprávění nezapomíná ani na emoce a věřím, že nejedna citlivá duše zamáčkne slzu dojetí i bolesti.
Dokonale vykreslená dobová atmosféra i londýnské prostředí roku 1912 je lahůdkou pro všechny milovníky historických románů a autorka nezapomíná ani na dějepisné souvislosti, které nechá lehce proplout dějem, ale výrazně je nerozšiřuje (např. potopení Titaniku). Obchodní dům vás láká svými módními doplňky, šperky, oděvy a vy tak máte možnost nahlédnout do tajů tehdejšího obchodu, v kterém se odráží bohatství i bída současně. Tyto nesourodé protipóly společenského žebříčku se vám budou připomínat po celou dobu a zlehka nakouknete i do probouzející se Evropy, v které se o svá práva začínají hlásit ženy.
Ani o romantiku nepřijdete. Autorka svým hrdinkám nadělila pestrý osobní život, kam láska i rozchody neodmyslitelně patří a pohrává si s jejich emocemi důraznou rukou stejně jako s rodinnými či přátelskými vztahy.
Román Děvčata z Harpers se mi moc líbil. Mně se tyhle holky i jejich osudy dost zadřely pod kůži a intenzivně jsem s nimi prožívala každý jejich pád i odražení ode dna. Tato série má již sedm dílů a já pevně doufám, že nakladatelství Moba vydá i ostatní díly, protože velmi nerada bych se z těmito dívkami loučila. Pokud máte rádi historické romány, v kterých se splétají dramatické osudy a odvážné dívky bojují o své místo na slunci, pak se směle vrhněte do této nenáročné oddechovky a nechte se nést na vlnách módy a velkého přátelství.


Děvčata z Harpers Děvčata z Harpers Rosie Clarke

Když se Sally, Beth, Margaret a Rachel setkají na pracovním pohovoru v úžasném novém obchodě na Oxford Street, netuší, že se z nich stanou přítelkyně na celý život. Všechny čtyři dívky mají to štěstí a jsou vybrány jako prodavačky... více


Komentáře (0)

Přidat komentář