Pán hor II

recenze

Pán hor II (2024) 5 z 5 / Bobina74
Pán hor II

Debraiovská divoká krev toužící podmaňovat si i vítězit je zpět a vy se o tom můžete přesvědčit v románu PÁN HOR II. Tato historická série české autorky Hany Marie Körnerové se dočkala dalšího vydání a nelze se čemu divit. Historie si zde podává ruku s romantikou, napětím i emocemi a poutavý děj vás dokáže okamžitě vtáhnout do svého vyprávění, které se pro vás stane vysoce návykovou záležitostí.

Román Pán hor II je druhým dílem z šestidílné série Pán hor, a pokud tuto autorku znáte, jistě už tušíte, co vás čeká. Pestrá koláž historického příběhu vás zaujme i nadchne lidskými osudy šlechtického rodu de Braie, jejichž životní cesty jsou protkané bolestí, smrtí, intrikami i láskou a rodinnými pouty.

Příběh vyprávěný er-formou sleduje hned několik linek a všechny se týkají rodiny de Braiů. Nejvíce pozornosti se dostává Sebastianovi – synovi temného Pána hor, který už svoji lásku našel v úvodním dílu a teď jsou na řadě jeho děti, nyní už dospělé. Nahlédnete do života nejstaršího syna Sebastiana, jenž se vrací zpět s manželkou do svého domova a doufá ve spokojený život, ale osud má s ním úplné jiné plány. Mladší syn Ludvík se vydal na dráhu politiky, kde se mu mimořádně daří a ani on nezůstane ušetřen svodů krásných žen. Nejmladší dcera Josefína je nejvíc podobná svému otci, ale také je to divoká dívka, co se umí ohánět kordem a díky své nerozvážnosti se zaplete do smrtelného nebezpečí, z kterého vede cesta jenom přes lásku.

Na pozadí historických událostí se odvíjejí příběhy nyní již početné rodiny de Braiů a autorka nám předkládá všechny možné přijatelné i odvrácené tváře šlechtického života. Kromě aristokratických intrik a manýrů ukazuje i jejich lidskou podobu a nepřikrášleně nahlíží do duše svých postav a s citem odhaluje jejich nejtajnější zákoutí. Čtenář tak nemá problém navázat s nimi úzký vztah a intenzivně s nimi prožívat jejich osud. Vyobrazuje je v slušivých charakterových barvách, ale nebojí se ani zabřednout na dno jejich černé duše, kde se skrývají neřesti, temné touhy i sny.

Autorka svůj příběh rozprostřela do širokého okolí a umně splétá lidské osudy, kterým jako fatální sudička přisoudila trápení i radosti pozemského života. Rozvětvený šlechtický rod de Braie ji poskytuje pestrou munici, v které se s přehledem orientujete a s nedočkavostí vyhlížíte další životní peripetie této „prý“ prokleté rodiny, kterými autorka vůbec nešetří a dodává tak svému příběhu tepající energii i šmrnc. Jako vlny na moři vás budou omílat a kolébat emoce a ve vyhrocených částech se budou tříštit o vaše srdce.

Tuto sérii jsem četla už před drahnou řádkou let, a jelikož jsem za tu dobu už cosi načetla, trochu jsem se obávala, abych nebyla zklamaná. Naprosto zbytečné obavy, znova jsem se zamilovala do této historické ságy i jejich postav a byl to velmi nostalgický návrat, který mi udělal velkou radost a hřejivý pocit na duši. Pokud milujete rozvětvené historické romány, v kterých nechybí ucelený děj, akčnost, napětí ani romantika, vřele román Pán hor II doporučuji. Ostatně česká autorka Hana Marie Körnerová mě baví ve všech jejích knižních polohách a moc si přeji, aby ji sloužilo pevné zdraví a obšťastnila nás ještě mnoha krásnými romány.

Komentáře (0)

Přidat komentář