Probuď v sobě kotě

recenze

Dalajlamova kočka Probuď v sobě kotě (2022) 5 z 5 / RenataP
Dalajlamova kočka Probuď v sobě kotě

David Michie: Dalajlamova kočka, Probuď v sobě kotě
Víte o tom, že dalajlama má kočku? A ta může spát dokonce na jeho peřině? Možná už Jesku znáte a pokud ne, směle se ponořte do jejího příběhu i takhle hezky od dosavadního konce. Probuď v sobě kotě totiž není jedinou Dalajlamovou kočkou. Její příběh můžeme sledovat už od kotěte v předchozích dílech Davida Michieho.
A Jeska už není nejmladší. A tady ji přistihneme zrovna ve chvíli, kdy se o jejím zjevu kdosi dost nelichotivě vyjádří. Možná to je často první chvíle, kdy se zamyslíme i nad ubíhajícími roky. A rozvíjí se příběh plný lidských myšlenek, zvláštních situací. Klidných posezení i roztržitých a akčních dnů.
Dalajlamova kočka nezklame, protože nás v každém svém příběhu, nímž umožňuje nahlédnout do života svého a života samotného dalajlamy, přivede do stavu doslova dovolenkového.
Tak moc se nám pak zase z těch himalájských hor nechce domů.
Je tam tak krásně, že v každém situaci doslova cítíte tu kouřovou vůni ve vzduchu, vonné silice a čerstvý vzduch hor. Ale i vůni kávy.
Jeska má totiž různé domovy a různá místa, kde je jí dobře. Jak už to tak kočky mívají.
A kdo má rád buddhistickou moudrost, pro něj se tato kniha stane laskavým čtením pro duši.
„Monzunové období, milí čtenáři, nepatří k mým oblíbeným částem roku. Odvážit se ven do mokrého povětří je pro kočku s tak honosným a zároveň nasákavým kožichem, jako mám já, a navíc pajdavým krokem, velmi riskantní a nebezpečné. Proto také trávím nekonečné deště a mlhavé dny uvězněná doma a nikam nevycházím. Nemám na výběr, den za dnem sedávám na okenním parapetu v prvním patře v pokoji Jeho Svatosti, a jsem ochuzena dokonce i o obvyklý pozoruhodný výhled z okna. Nádvoří namgjalského kláštera se během monzunů nehemží mnichy v tmavě červených sutanách ani okouzlenými turisty, kteří doufají, že se mezi nimi může zčistajasna objevit Jeho Svatost dalajlama. Celé nádvoří je šedivé a naprosto nezajímavé, asi tak jako prázdná pánev od včerejší večeře.“
Ale nebojte se, nezajímavý výhled z okna se již toho dne změní. A už jsme u Jesky doma a je nám dobře.
Krásná kniha pro podzimní a zimní večery. Probudí hloubku naší minulosti, moudrost a chuť pocítit jak dobře je, že to, co jsme v životě prožily, jsme prostě prožili!
O autorovi: David Michie se narodil v Zimbabwe, studoval v Jižní Africe, žil v Londýně a nyní žije s rodinou v Austrálii. I v České republice se jeho knihy zařadily okamžitě mezi bestsellery. Věnuje se přínosům meditace, čtivým příběhům lehce přinášející moudrost buddhismu a praktikování filozofie této víry v každodenním životě.
Má svůj blog na stránkách davidmichie.com, kde píše poznatky o životě a bdělé pozornosti.
kritiky.cz


Dalajlamova kočka Probuď v sobě kotě Dalajlamova kočka Probuď v sobě kotě David Michie

Jako koťata to zažíváme často. Stačí, aby vítr přivál peříčko, abychom dostali nečekaný pamlsek, abychom zaslechli lákavé zurčení vody, a jsme v tom. Naprosté okouzlení. Úžas. Naplno tady a teď. Pak vyrosteme a zestárneme a tyhle ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář