Příběh z válečné Šanghaje

recenze

Nefritová lilie (2021) 4 z 5 / a.k
Nefritová lilie

Alexandra opouští Londýn, aby se vrátila ke svým prarodičům do australského Melbourne. Dědečkovi se přihlásila rakovina v plné síle a jeho stav je kritický. S babičkou Romy mu budou oporou při posledních chvílích života. Čas strávený mezi svými blízkými otevírá řadu otázek. Alexandra kdysi přišla o oba rodiče při tragické nehodě a prarodiče ji s láskou vychovávali. Ztráta dalšího blízkého člověka budí v Alexandře řadu otázek. Ráda by se dozvěděla něco o svém původu, který má kořeny v daleké Číně. Právě tam si totiž babička Romy s dědečkem adoptovali Alexandřinu matku. Jediné co Alexandře po ní zůstalo, je nefritový přívěsek. Cesta k vypátrání svého původu bude hodně složitá. Osud jí přivál pracovní příležitost v Šanghaji, kde podnikne všechny možné kroky k nalezení sama sebe i k objasnění dávné historie.

Druhá dějová linka přesouvá čtenáře do Rakouska roku 1938, kde právě probíhá Listopadový pogrom. Rodina dvanáctiletá Romy zažívá na vlastní kůži protižidovské běsnění, které je konečným impulsem k opuštění Vídně. Přes otcovu lékařskou specializaci a zahraniční pracovní zkušenosti se nedaří získat vízum do ciziny. Všechny státy zavřely před židy hranice a posledním místem, kam se uchýlit, zůstala daleká Šanghaj. A tak se rodina nalodí na parník Conte Verde, aby se ocitla v místě, kde nic nepřipomíná rakouské svahy, všude je štiplavý zápach rybiny a děsivý kouř továren. Šanghaj je rozdělená, některé oblasti ovládají Japonci, židé mají vlastní ghetto a atmosféra ve města je napjatá. Romy se spřátelí s čínskou dívkou Li, která jí pomůže poznat místní život ve francouzské koncesi. Zásadní zvrat přinese rok 1941, kdy se Šanghaj ze dne na den stane centrem války.

Čtenář má možnost sledovat dva paralelní příběhy v odstupu dvou generací. Moc zajímavý je příběh malé Romy, který přináší netradiční mimoevropský pohled na dobu 2. světové války, život obyvatel v čínské Šanghaji i poměry, které nám nejsou až tak známé.

Román je působivě napsaný. Autorka má talent barvitě zachytit různá prostředí, je cítit její láska k malebným zákoutím zahrad i neodolatelná vášeň k asijským specialitám. Skoro jsem měla až pocit, že by jí více slušel námět ryze romantický než stísněná válečná doba. Ústřední zápletka románu se věnuje hrdince Alexandře, rozpolcené rodinnou ztrátou a nezdary v osobním životě. Je odhodlaná najít své kořeny a odkrýt tajemství, které je skryté v hluboké minulosti. Děj je bohatý, rozmanitý a i přes autorčino zbytečné manipulativní zaškobrtnutí na začátku je to příběh, který chcete číst, který probouzí zvědavost a touhu pochopit, co se tenkrát za války přihodilo.

Všem čtenářům, kteří mají rádi příběhy s generačním přesahem, mohu knihu doporučit. Velkým plusem románu je exotické prostředí Šanghaje sevřené válečným konfliktem a silné ženské hrdinky, které se nebojí vzít svůj osud do vlastních rukou.

Komentáře (0)

Přidat komentář