Příběh o záchraně světa

recenze

Aru Šah a konec času (2019) / MilenneWaver
Aru Šah a konec času

Aru už se mockrát do problémů dostala jenom kvůli svým lžím. Ale nikdy ne do tak velkého. Ve snaze prokázat svou nevinnu, Aru ukáže svým spolužákům starověkou lampu, kterou má přísně zakázáno rozsvítit. Jenže přesně to udělá. A na svět se tak dostane zlo, které se ven nikdy dostat nemělo. Je jen na Aru, aby zastavila dávné zlo a zabránila tak konci světa. Otázkou je jediné. Podaří se jí to?

Aru Šah a konec světa je milý, nenáročný middle-grade příběh, který si zamiluje zkrátka každý, obzvlášť fanoušci Percyho Jacksona. Kniha v mnoha prvcích právě již zmíněnou sérii připomíná, ale, nemyslete si, nejedná se o "pouhou kopii". Tahle kniha má v sobě tolik originality a jedinečnosti, že by jí snadno mohla rozdávat ostatním. A to, v jakých ohledech Percyho připomíná, je jen bonus.

Hlavní hrdinka Aru je přesně ten typ dítěte, které není radno podceňovat. Na první pohled vypadá jako nevinný andílek, ale ve skutečnosti je tak chytrá a silná, že si dokáže poradit i se sebehoršími překážkami. Jejím zajímavým rysem je právě její zmíněné lhaní. Aru lže svým spolužákům neustále, aby nemusela čelit tomu, jak doopravdy vypadá její život, ale zároveň to je i věc, která jí přivedla do potíží. A skvělé je nakonec vidět, jak se svého zlozvyku zbavila.

Pokud jste to doteď nevěděli, tak indická mytologie je neuvěřitelně zamotaná, rozmanitá a obrovská. Takže ve stejném duchu to v téhle knize funguje i s vedlejšími postavami. Těšit se tak můžete na další polobohyni, holuba, božstvo i nepříliš známé mýtické bytosti.

Děj je poměrně jednoduchý, už na začátku je stanovený jasný cíl, ke kterému se hlavní hrdinka snaží dostat. A upřímně, ke knize se to hodí. Není tu ani příliš zvratů, ale musím říct, že ty, které se tu objeví, skutečně stojí za to. Příběh má solidní základ a je vidět, že ho autorka hodně dobře promyslela předtím, než se pustila do psaní.

Upřímně mě překvapilo, jak moc je autorčino psaní čtivé a svižné. I přes to, že se jedná téměř o čtyř set stránkovou knihu, což by mohlo u některých mladších čtenářů představovat problém, příběh utíká rychle a prakticky se v něm nezaseknete. Sice se v něm nachází pár výplňových scén, ale nejedná se o žádný velký problém - autorka je totiž hravě proložila vtipnými hláškami nebo scénami, takže celkově to příběhu ani neuškodí.

Pro mladší čtenáře bude určitě Aru Šah a konec světa to pravé! Najdou zde nejen nové a sympatické hrdiny, ale i dobrodružství, které by si nejraději hned po dočtení zopakovali. Určitě se ale jedná i o knihu, kterou byste si neměli nechat ujít, i když mezi cílovou skupinu nepatříte. Stále se jedná o milé a oddechové čtení, které nezklame. Doporučuji!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář