Příběh agentky Virginie Hallové

recenze

Neviditelná žena: Příběh agentky Virginie Hallové (2020) 4 z 5 / a.k
Neviditelná žena: Příběh agentky Virginie Hallové

Neuvěřitelná biografie agentky Virginie Hallové, která byla nejnebezpečnější špionkou za 2. světové války.

Matka Virginie Hallové vždy snila o tom, jak svou nejmladší dceru provdá v úzkém okruhu místní smetánky. Virginia byla od dětství energická a nezávislá osobnost, s vůdčími sklony a svým zájmem o dobrodružství se vymykala konvencím i představám matky. Studium v USA ji neuspokojovalo a tak záhy odcestovala do Evropy, kde se v Paříži a Vídni věnovala studiu jazyků a ekonomie. Věřila, že se svými znalostmi šesti jazyků a dobrým vzděláním dostane zajímavou práci a bude důležitou osobou v diplomacii. Při svých pracovních misích v nejrůznějších koutech světa nedosáhla výše než na nezáživnou administrativní pozici. Bylo jí pouhých 27 let, kdy si vážně zranila nohu a život jí zachránila až amputace končetiny.

Po nástupu fašismu chtěla být užitečná. Za svých studií si zamilovala Francii a na počátku války se zde nechala najmout jako řidička sanitky. Osudové pro ní bylo náhodné setkání s britským agentem v utajení, který ji zprostředkoval kontakt na vedoucího Oddělení pro zvláštní operace (SOE). Pro organizaci začíná pracovat na jaře 1941, kdy se ve Francii vydává za akreditovanou zpravodajku. Nikdo nečekal závratné úspěchy. Přesto se jí podařilo zřídit rozsáhlou síť kontaktů, zachránit bezpočet důstojníků a celou dobu poskytovat prvotřídní informace. Byla výjimečnou Američankou v terénu a přežila mnohem déle než kterýkoliv jiný agent. Vyhnula se německému zajetí a bezchybně si po celou dobu udržela svoje krytí novinářky.

Autorka biografie odvedla neskutečnou práci při hledání a zpracování nespočtu pramenů o této neznámé hrdince. Ač nejde o román, i výčet faktů o životě Virginie jsou uceleným a barvitým obrázkem o výjimečné ženě, která svou odvahou a inteligencí dokázala přispět k úspěchům Spojenců.

Po detaily vyšperkovaném dospívání, studiu i prvních pracovních angažmá na mě popisy počátku působení Virginie v SOE působilo hodně vágně. Pravděpodobně autorce chyběly informace a tak nám dává vědět, že hlavou různých akcí byla Virginie, ale nemáme představu, jak přesně se zapojila. Škoda také absence vysvětlení vzniku některých osobních vazeb a známostí, které byly přínosem k úspěšnému zvládání naplánovaných misí. Zlomem v nedostatku informací je úprk Virginie přes Pyreneje, který v té době nezvládli ani někteří fyzicky zdatní jedinci, natož ona se svým handicapem. Pozdější návrat a zorganizování partyzánských akcí v horách, které napomohly vydláždit cestu Spojencům k osvobození Paříže, už nabízí podrobný výčet a fascinující souvislosti Virgininých operací.

Vedle působivého životního příběhu kniha nabízí řadu historických souvislostí. Ze stránek čiší atmosféra okupované Francie, všudypřítomný strach a obavy. Ukazuje na rozdílné charaktery lidí, a jak právě lidský charakter může být rozhodujícím prvkem mezi životem a smrtí. Prostřednictvím Virginina života se nám otevírají zapovězené dveře do prostředí britských a amerických tajných služeb, ukazují roztříštěnost odbojových složek, úlohu francouzské národní policie Sûreté či vojenské rozvědky a kontrarozvědky abwehru.

I přes svůj handicap dokázala Virginia Hallová realizovat ve službách Francii téměř sebevražednou misi namířenou proti tyranii nacistů a jejich francouzských poskoků. Stala se průkopnicí odvážných operací v podobě špionáže, sabotáže a podvratné činnosti za nepřátelskými liniemi v době, kdy ženy nebyly vnímány jako hrdinky. Chování Virginie bylo troufalé v porovnání s tím, co dnes ukazují mnohé hollywoodské trháky. Biografii Virginie Hallové bych doporučila všem čtenářům, kteří se hledají informace o svízelné válečné době ve Francii či inklinují k příběhům výjimečných hrdinů, o kterých (třeba jako já) neměli ani ponětí. Život Virginie by neměl zůstat zapomenutý.

Komentáře (0)

Přidat komentář