Pravá tvář Alexandrijské společnosti

recenze

Atlasův paradox (2023) 5 z 5 / Kikina182
Atlasův paradox

Ze šesti mágů se pět stalo členy společnosti. Teď mají před sebou další obtížný úkol, musí si zvolit stranu. A to znamená, že už nic nebude takové, jako dřív. Vydrží spojenectví, která vytvořili? Dokážou z toho vyjít, aniž by si nechali zlomit srdce? To je ale to nejmenší, co je v sázce. Alexandrijská společnost totiž odhaluje svou pravou tvář.

Stejně jako v případě předchozího dílu je i v tomto styl psaní hodně popisný a evokuje ve mně spíš filozofickou popisnost než tu klasickou, se kterou se většinou setkávám v beletrii. Ale je to opravdu zajímavé uchopení příběhu a k téhle sérii perfektně sedí. Navíc bych řekla, že v případě tohoto dílu je přeci jen o kapku uvolněnější než v tom prvním.

Opět se jednalo o poklidnější příběh, ačkoliv bych řekla, že na rozdíl od prvního dílu v něm bylo o trochu víc akce. Ale mě se neskutečně líbí právě ta poklidnost a soustředěnost na jednotlivé zápletky, které se odehrávají v klidu a lze si je tak perfektně vychutnat.

Stejně jako u prvního dílu jsem jen nestačila zírat, s čím autorka přišla a jak se jednotlivé zápletky vyvíjí. Je to úžasně promyšlené a z velké části neskutečně originální! Řekla bych, že z hlediska děje je Atlasův paradox srovnatelný s Atlasovou šestkou.

Celý příběh hodně závisí na postavách. Na těch si autorka dala obzvlášť záležet už v prvním díle a v tomhle jen prohlubuje to, co už o nich známe. Informace o nich jsou konzistentní, ale zároveň nechybí ani jemné posuny v jejich chování na základě toho, co si prožily ani překvapení.

Atlasův paradox je úžasná kniha! Tahle série vzhledem ke stylu psaní nejspíš není pro každého, ale pokud vás aspoň trochu láká, určitě jí dejte šanci. Oba dva díly za to rozhodně stojí!

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Laser.


Atlasův paradox Atlasův paradox Olivie Blake (p)

Atlasův paradox je dlouho očekávaným pokračováním bestselleru New York Times z pera Olivie Blakeové, Atlasovy šestky – nepochybně s ještě větší dávkou touhy, zrady, chaosu a nožů v zádech. Šesti mágům se naskytla životní příležit... více


Komentáře (0)

Přidat komentář