Přátelství mezi pulty

recenze

Děvčata z Harpers (2023) 4 z 5 / Lena91
Děvčata z Harpers

Děvčata z Harpers


Otevření nového skvostného obchodního domu Harpers na Oxford Street, Londýn roku 1912. Přesně na takovou exkurzi do krásného historického Londýna plného nakupování a módy nás bere britská autorka mnoha románů Rosie Clarke ve své knize Děvčata z Harpers, jež je první knihou z celé série, která již v zahraničí vyšla.
Příležitost pracovat v Harpers změní život čtveřici žen, jež jsou všechny přijaty jako prodavačky v oddělení dámských doplňků. Vdova Rachel, jež vede celé oddělení. Zkušenější Sally, která nemá žádnou rodinu. Zodpovědná Beth bydlící po smrti rodičů u tety a mladičká Maggie, jež s matkou opečovává nemocného otce. Z počátku se může zdát seznámení se všemi postavami náročnější, ale brzy se, snad i díky rozděleným pozicím v práci, čtenář snadno zorientuje.
Mezi popisy krásných kožených kabelek, heboučkých rukavic a šálů, klobouků a šperků autorka rozehrává příběhy všech čtyř žen, které nejsou jen radostné či bezstarostné, ale přitom je posouvají dál. Ale to je to, co mě na celé knize nejvíce baví, že Clarková neskutečně dobře vykresluje charaktery postav, které dokonale odráží to, co každá z nich prožila a v jaké situaci se zrovna nachází. Silné přátelství, které tak postupně vzniklo při každodenním obsluhování rozličných zákaznic s ještě rozličnějšími požadavky, tak ustojí i Sallyino povýšení, když se nesměle ozvala na poradě s vedením o zásobách zboží v jejich oddělení. Tím se čtenáři otevírá možnost nakouknout i do zákulisí vedení podniku v té době a opravdu trochu jako na exkurzi se dozvědět, jak vlastně funguje celý obchod a objednávání zboží, kterým byla Sally pověřena. Velmi zajímavou, ač nešťastnou vedlejší linií je také vyplutí a následné potopení Titaniku. Autorka tuto historickou událost zakomponovala do děje přirozeně, dotkla se několika postav a opět tím jen poukázala na to, jak soudržné a silné vztahy mohou vzniknout na pracovišti. Ať už jde o smrt rodičů či manžela, strach o syna, jež plul na Titaniku, nešťastnou lásku, vždy si byly na blízku, aby si pomohly.
Romantikou autorka samozřejmě taky nešetřila, každá z žen zažila nebo prožívá nějakou lásku, něco skončilo, něco zaniká v zárodku a něco se slibně rýsuje, ale autorka nás napíná a nechává příběh rozehraný. Rachel, Sally, Beth a Magiie ve společné domácnosti, což podtrhuje motiv celé knihy - silné přátelství.
Děvčata z Harpers jsou čtivou, poutavou oddechovkou pro všechny ženy, které se chtějí ponořit do světa nákupů a zažít čtyři rozličné osudy, které se ale silným přátelstvím natolik propletly, že nám autorka vlastně předkládá krásný celistvý příběh.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzí výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář