Přátelé nejsme, jsme příbuzní.

recenze

Mstitel z Jenštejna (2019) 4 z 5 / Carmen13
Mstitel z Jenštejna

Již po třinácté se setkáváme se stárnoucím královským písařem Jiřím Adamem z Dobronína a jeho věrnými pomocníky bakalářem Petrem Korcem a krásnou hospodyní Rozárkou. Ze začátku se sice zdá, že ve vyšetřovatelském trojlístku dojde k malé obměně, kdy se na místo bakaláře Petra tlačí jeho ambiciózní kolega Jindřich Kořenský z Terešova, nicméně královský písař si velmi rychle uvědomí, jak důležitý ba dokonce nepostradatelný pro něj jeho přítel Petr je. Obzvláště při vyšetřování tak závažného a hlavně až drzého zločinu, kterým vražda přímo na půdě Královské komory dozajista je. Stejně tak neváhá využít šikovnosti Rozárky. Nepodléhá tehdejším předsudkům, že žena se hodí jen k vedení domácnosti a s důvěrou ji přibírá k vyšetřování.
Samotnému Jiřímu Adamovi je jasné, o jak delikátní a nebezpečné vyšetřování se bude jednat, a proto by se mu nejraději vyhnul. Už proto, že je do něj zapletená i rodina jeho dávného přítele, který zahynul za nejasných okolností. Když ho ale objasněním tohoto odporného zločinu pověří sám panovník, nezbývá, než poslechnout a případu se ujmout, přičemž je nutné vynaložit veškeré úsilí a důvtip, aby byl pachatel co nejdříve dopadem. Čtenářsky velmi oblíbená a úspěšná trojice nezklame a vše vyřeší za pouhé tři dny.
Začátku se zdá vše jasné, motiv je všeobecně znám, stačí pachatele pouze usvědčit. Velmi rychle se ale projevuje, že nic není tak, jak se na první pohled zdá. Motivy se mění, situace se komplikuje a zavražděných přibývá, neboť hlavní pachatel, se kterým se seznámíme až v samém závěru knihu, ztrácí nervy a zbavuje se jednoho nepohodlného svědka za druhým.
V knize Mstitel z Jenštejna dostává čtenář do ruky příběh odehrávající se za vlády prvního Habsburka na českém trůnu, tj. Ferdinanda Habsburského, jehož politika hraje ve vyšetřování téměř klíčovou roli. Je to jeden z dalších povedených případů, které někteří lidé, sám autor Vlastimil Vondruška mezi nimi, označují za pohádky pro dospělé. I tím je dozajista dána vysoká oblíbenost těchto knih. Však komu by se nelíbilo, že zlo, ať je jakkoli urozené a bohaté, či vysoce postavené, je po zásluze potrestáno a bezpráví pomstěno.
Mstitel z Jenštejna je kniha, která by zcela jistě neměla chybět žádnému příznivci rafinovaných detektivních příběhů odehrávajících je v atraktivním prostředí českých dějin 16. století, které jsou obohaceny o nenásilný a velmi barvitý popis dané doby, který prozrazuje autorovu hlubokou znalost historie.

Komentáře (0)

Přidat komentář