Požehnání nečekej

recenze

S naším požehnáním (2020) 4 z 5 / Lena91
S naším požehnáním

Nalezení mrtvoly staré ženy, jež byla ukřižována na stromě v dublinském parku s vyříznutým jazykem a nápisem „ďáblova děvka“ na hrudi. Tento nevšední případ přichystala irská autorka Jo Spain inspektorovi Tomovi Reynoldsovi ve své nové knize S naším požehnáním. Jedná se o první díl série s názvem Inspektor Tom Reynolds, která se v zahraničí stala bestsellerem.
Že se nejedná o běžnou vraždu se inspektor i celý jeho tým přesvědčí v okamžiku, kdy dojde k identifikaci oběti. Mrtvá žena byla totiž nejen jeptiškou, ale přímo matkou představenou jednoho irského kláštera. Po ohledání místa činu se vyšetřování přesouvá z Dublinu do odlehlého městečka Limericku a Tom Reynolds si s sebou bere svého zástupce Raye, nejmladšího člena týmu Michaela, Lauru a řidiče Willieho, aby ohledali místo, kde matka Attrakta žila a odkud byla podle všeho unesena.
Teorii o církevním podtextu vraždy rozbíjí autorka hned v úvodním prologu, kde v roce 1975 bylo mladé matce ihned po těžkém porodu odebráno a vytrženo novorozeně téměř z lůna. Poté, co se Laura od své matky dozví, že řád milosrdných sester, jenž sídlil právě v onom klášteře, sloužil jako takové odkladiště pro nežádoucí ženy, prostitutky a těhotné či znásilněné dívky jako byla Lauřina teta Peggy, je jasné, že Magdalénské prádelny budou v případu vraždy matky Attrakty nějakým způsobem figurovat.
Inspektor a ostatní se tedy pouští do vyšetřování, výslechů jeptišek, místních lidí a ohledání místa, kde k únosu zřejmě došlo a už po prvním dni je jasné, že stará a nepřátelská matka představená měla nepřátel více než dost. Celé vyšetřování probíhá pouhé čtyři dny, čemuž odpovídá množství kapitol. Ty jsou dále členěny do menších kapitolek popisující, co jednotliví detektivové ten den dělali. Autorka krásně propojuje jejich pracovní a soukromé životy a tak nějak je čtenářům lidsky přibližuje. Vážený inspektor Tom řeší těhotenství své mladičké dcery, Laura zase případ své tety, Michael nenaplněnou touhu po dítěti a Ray skáče kolem přitažlivé techničky Ellie, která jim přijela na pomoc.
Celý případ ze začátku směřuje k tomu, že za vraždou stojí některá z jeptišek, neboť jsou mezi nimi i vcelku mladé ženy v kondici a s matkou Attraktou měly nejeden spor. Poté, co vyjde napovrch informace, že místní otec Seamus znásilňoval mladé dívky poslané do prádelny a dal policii falešné alibi, se stává hlavním podezřelým on. Co ale, když váš hlavní podezřelý je následující den nalezen mrtev i přes to, že hlídáte jeho dům? Souvisí tedy obě vraždy s magdalénskými prádelnami a mstí se tak někdo za tyto dávné zrůdnosti?
To jsou otázky, které si Tom Reynolds klade a díky pomoci celého týmu, jeptišek a dalších přijíždějících posil se brzo dopátrá vraha, který je opravdu celou dobu nablízku a chce se mstít.
Od autorky jsem četla již Přiznání a musím podotknout, že ačkoliv to nebylo špatné čtení, kniha S naším požehnáním je někde úplně jinde. Neuvěřitelně čtivá, napínavá, nevšední. Moc se mi líbí, když jsou do detektivního případu vždy zamotány nejen příběhy vyšetřovatelů, ale také nějaký příběh z minulosti založený na pravdě. Nejen, že to celé zpestří a obohatí, ale také si čtenář odnese nějaké poznatky o kusu historie. S postavami nelze než sympatizovat a Toma Reynoldse jsem si zamilovala. Ta jeho zkušenost a otrlost v práci vedle rozněžnělosti a neotesanosti v rodinných situacích, což dokládá i závěrečný epilog, kde se mu narodí vnučka a čtenáři se tak dozví nejen o tom, kdo je vrah, ale také, jak dopadnou osobní příběhy všech detektivů.
Děkuji moc nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář