Povinnost či láska?

recenze

Zaslíbená (2020) / Vendea
Zaslíbená

Lady Hollis Britová nikdy o těžkostech života příliš nepřemýšlela. Večírky, bankety a dvorské drby - to je vše, co zná. Jednoho dne však zaujme samotného krále Jamesona, který v ní najde zalíbení a rozhodne se s Hollis oženit. Nově nabytá pozice u dvora jí zprvu lichotí a pozornost krále si náležitě užívá. Vše se však zvrtne ve chvíli, kdy potká tajemného Silase. Zvítězí povinnost či láska?

Zaslíbená je prvním dílem z plánované historické YA dilogie z pera Kiery Cassové. Samotný fiktivní svět v příběhu není úplně špatný, ale stejně jako u Selekce trpí tím, že není dostatečně vykreslen. Což nejspíš nebylo záměrem autorky, ale osobně bych to uvítala. Zaslíbená má jednu velkou slabinu - až do samotného konce se tu nic neděje, a čtenář tak spíš umře nudou, než se tam vůbec dostane. To bohužel nezachrání ani autorčina opěvovaná schopnost psát čtivě. Pokud tedy absolutně nemilujete pomalé tempo knih, raději se do ní ani nepouštějte.

Co se týče historických kulis, díky absolutnímu minimu informací tu vlastně nenajdete, a pokud ano, jsou v přímém rozporu s tím, co se autorka snažila napsat. Nic dobrého bohužel nemohu říct ani o romantice. Co se týče Hollis a Silase, šlo o absolutní instalove, kterou jsem vůbec nechápala (stačil jeden pohled), jelikož oba hrdinové mezi sebou neměli ani kapku chemie. To samé se dá říct o králi Jamesonovi.

Další slabinou celého příběhu jsou postavy. Hollis měla působit jako hezká tvářička, která se nezajímá o nic seriózního, a prostě si jen užívá života. Bohužel pro ni od autorky nedostala ani kapku inteligence. Zhruba 99 % celé knihy se chová jako by mozek vůbec neměla. Její jedinou charakteristikou je to, že je krásná a naivní. To 1 %, ve kterém se chová spontánně a nepředvídatelně, to bohužel už moc nezachrání. Co se týče našeho hlavního love interestu, Silas kromě krásných očí neměl žádné další kvality, takže o něm pomlčím. A nakonec. Delia Grace, nejlepší kamarádka naší hlavní hrdinky. Delia Grace, jejíž jméno uvidíte na jedné stránce napsané tak desetkrát. Postava, která mě ve výsledku příjemně překvapila, jelikož se chovala inteligentně, pro své činy měla důvod a upřímně... byla by daleko lepší hlavní hrdinkou než Hollis.

Jak už jste asi pochopili, Zaslíbená pro mě byla neskutečným zklamáním. Žádná velká očekávání jsem od ní neměla, po tolika letech bych ale čekala, že se autorka někam posune. Asi bych dokázala autorce odpustit absolutně nudný příběh, ve kterém se nic nestalo, dokonce i tu neexistující romantickou linku... Bohužel to zabil konec, který tam je jen proto, aby mohla napsat druhý díl. Oproti té nudě měl asi působit jako něco šokujícího, ve výsledku se tam ale vůbec nehodil a spíš mě ještě víc utvrdil v tom,že tohle se prostě nepovedlo.

Udělejte si ale názor sami, pokud nejste moc nároční a moc jste toho ještě nepřečetli, mohlo by se vám to líbit.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář