Postapo cyberpunk

recenze

Mrtvá zóna (2011) 4 z 5 / davidurban1973
Mrtvá zóna

Greg Honberg se jako jediný dostal v pořádku z počítačového prostředí Cybrainu, byl zproštěn všech obvinění a nyní si užívá bohatství, které získal za svůj nedobrovolný pobyt v cyberprostoru.

Přesně tak začíná třetí díl Cybrainovského čtyřdílného cyklu a navazuje tam, kde předchozí díl skončil.
Pokud se se sérií setkáváte až nyní, teoreticky ji můžete začít číst od této knihy, ale moc to nedoporučuji, protože vám uniknou všechny předchozí souvislosti. Nicméně by se dalo říct, že první dva díly jsou takový uzavřený příběh, který posledním slovem mohl skončit. Třetí díl se čtvrtým jsou volným pokračováním.

A o čem to je nyní? Greg si žije jako boháč a příliš ho netrápí, že to byl on, kdo se svojí partou na konci druhého dílu zničil celý Cybrain a zanechal ho v troskách. Jenže armáda a společnost Cybrainu by ráda zjistila, jak to v tam v současné době vypadá, protože jedni zde mají důležitá data, která potřebují zničit, jiní chtějí celý systém znovuobnovit. Dalšími figurkami ve hře jsou také připojení lidé, kteří v Cybrainovském postapokalyptickém světě stále přežívají a ty je nutné zachránit.

Společnost proto do počítačového světa vysílá průzkumné oddíly, aby pro ni zjistili aktuální situaci a splnili jednotlivá poslání. Jenže nikdo z nových návštěvníků si neumí představit, jak to tam opravdu vypadá, takže v podstatě vzápětí se stávají obětí nebezpečných obyvatel Cybrainu, kteří nové "maso" vítají s otevřenou náručí a připravenou dýkou nebo pistolí. Pokud průzkumníci ve svých sarkofázích v nevadské poušti přímo neumírají, zůstávají do konce života postiženi.

Všem zainteresovaným dojde, že jedinou možností, jak se dozvědět aktuální informace z cyberprostoru, je poslat tam Grega, který má s podzemím a nelegálními zónami Cybrainu zkušenost. Ten zpočátku odmítá veškeré nabídky počítačové společnosti, armády i Národní bezpečnosti. Nakonec se nechá obměkčit krásnou sestrou jedné z dívek přežívajících v počítačovém světě. Vezme od všech nabízené peníze, slíbí, že splní všechny jejich úkoly a během chvíle si sestaví svoji vlastní údernou skupinu. Vybaven smrtícím arzenálem vyráží na záchrannou/průzkumnou/vražednou misi.

Cybrain se změnil k nepoznání, je nepřátelský a smrtící. Každý program, antivir i ten sebemenší datový řetězec chce přežít a k tomu potřebuje nová data s kterými by se spojil a vylepšil. Greg a jeho skupina se okamžitě stávají lovnou zvěří a mise na záchranu přeživších se mění v boj o holý život. Náš hrdina se však nevzdává a sveřepě bojuje s novými monstry, aby se konečně setkal s prvními přeživšími lidmi...

Jak to dopadne si přečtěte už sami. Každopádně předem upozorňuji, že třetí díl rozhodně není ukončeným příběhem a na rozuzlení si musíte počkat do čtvrtého dílu.

Co se týče samotného zpracování příběhu, tak mi přijde o něco lepší než předchozí díly. Začátek příběhu odehrávající se v našem světě a hledání týmu je napsaný čtivě a poutavě. Osobně se mi líbil a zdál se mi napsaný lépe než druhá polovina příběhu.
Druhá polovina knihy se již odehrává v Cybrainu - je akční, má spád a děj rychle utíká. Popis přeživších i počítačových monster se autorovi povedl, ale na můj vkus toho bylo zbytečně moc.

Cyberpunk jak má být a rozhodně celou sérii doporučuji k přečtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář