Mrtvá zóna

Mrtvá zóna https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42066/bmid_mrtva-zona-hHn-42066.jpg 4 54 12

Cybrain série

< 3. díl >

Napůl biologický počítač Cybrain je po poslední akci Grega Honberga v troskách a nefunkční. Přesto na něj zůstalo připojených ještě několik lidí, které nelze odpojit, aniž by se do jeho zdevastovaných útrob někdo nevydal. Správci systému se pokusí znovu získat Honberga, jehož čtyřčlenný tým se nakonec skutečně přenese do kybernetických trosek, které měly být podle všeho mrtvé. Nejsou ovšem mrtvé. Jsou smrtící...... celý text

Přidat komentář

myskakarel
26.01.2024 5 z 5

Zajímavé vrácení hrdiny do cybrainu. Teď jen sehnat poslední díl, abych se dozvěděl jak to dopadne.

kap66
02.06.2022 3 z 5

Autor si otevřel devastací Cybrainu nové dveře (a já si trochu vážím odvahy, s jakou zlikvidoval oblíbené postavy, přestože je mi to líto). Hledání „sedmi statečných“ (= tří) mě vyloženě bavilo, putování troskami už méně, ale obsahově mě tenhle díl zaujal víc než druhý.
V předchozích komentářích jsem se v hodnocení autorovy jazykové nedisciplinovanosti snažila o laskavou kritičnost, ale – laskavost už mně došla. Petr Heteša vyjádřil v „Zelených šupinách,…“ své „spisovatelské krédo“ týkající se možná všech (?) svých knih: texty zřejmě nenechával projít úpravami a opravami. Jsem přesvědčená, že by mu někdo poradil, aby drsňáky – vypravěče i ostatní postavy (a mně se zrovna postavy drsné školy ve sci-fi tak líbí!) – nenechal mluvit i v akci knižní češtinou. Jako kdyby za Philem Marlowem běžela ortodoxní češtinářka (v duchu knihy se samopalem, jak jinak) a řvala: „Phile, hoď tam všude trpný rod, nebo to do tebe našiju!“ A chudák Phil-Greg pak plodí věty: „… měl prostřeleny obě nohy, jednu pak ještě urvánu (URVÁNU!) v půlce…“. Kéž by mu ta učitelka radši pomohla vychytat hlavně zájmena a neignorovat „svůj“ a „sebe“, používat předložku „díky“ uvážlivě a rozhodně ne ve smyslu „díky němu zařvali dva naši agenti“, „díky té katastrofě zmutovali“, „díky tomu přišla o část honoráře“, psát cizí slova s ú, nikoliv s ů (mundůr) a Američanovi nevkládat do úst nářeční „zavazet“ (tohle poslední by mohlo být i roztomilé, ostatní ne). Občas ujelo i nějaké i/y, ale víc mi vadily několikeré podoby vlastních jmen: Denver se tam objevil i jako Denwer a Deenwer, Bassele jako Bassale (namlouvám si, že tohle vzniklo třeba při převodu do e-knihy).
Chtěla bych napsat, že čtvrtý díl může všechno aspoň trošičku vylepšit, ale bohužel jsem ho včera dočetla. Ojojoj.


babystar
07.08.2021 4 z 5

Po přečtení tohoto dílu se snad budu bát zapnout počítač, aby na mne nevyskočila nějaká ta zmutovaná příšera z Cybrainu, kde se spořádaný svět změnil v trosky, z přátel se stali nepřátelé a jen "hajzlíci" zůstali "hajzlíky" (jak to bývá u nás zvykem). A ani Greg, který se s novým týmem vrátil zachránit pár zbylých lidí, s tím nic nesvedl. Člověk míní, umělá inteligence mění !?

Maud22
23.05.2021 5 z 5

Granáty na konci minulého dílu udělaly svoje. Nezůstal program na programu. A Cybrain nejde nahodit. Po Gregovi se chce, aby za tučnou odměnu prozkoumal prostředí a odstranil blokaci obnovy. Zatímco vyjednavači ze Cybrainu hrají na humánní strunu - záchrana 8 ještě připojených mozků/lidí, tak armáda na férovku říká, že jí na civilistech nezáleží, že potřebují ten počítač. Pasáže se získáváním nových členů týmu jsou zábavné i celá ta příprava. Ne všichni však o záchranu stojí... Co v tom, sakra, je? No tak sem s tím posledním dílem...

Terva
12.05.2021 3 z 5

Prostě k žádnému vyjednávání nedojde.
Tohle nejsou žádní
teroristi z civilizovaných měst.
Tohle jsou spíše
lidojedi z amazonských pralesů.

„Biologicko-kybernetický systém Cybrain (Cybernetic Brain)“
Přesně, jak jsem předpovídal v komentáři u prvního dílu. Pan Heteša má nejslabší třetí čtvrtiny příběhů. V této části dobrodružství se vždycky tak nějak sekne, hlavní hrdina vymyslí spousty hypotéz, jak to bude pokračovat, a za rohem je všechno úplně jinak. V tomto příběhu je to to samé. Greg Honberg tu vymýšlí různé situace, dělá vlastně ze sebe blbce, který nic nechápe, ale má spousty teorií. Že mu žádná nevyjde je už každému jasné. Jenže ty situace čtenáře skoro odrazují od dalšího čtení. Jsou v podstatě zbytečné.

Citát: Virtuální realita uvnitř sebe samotné vytvořila svoji vlastní virtuální realitu.

A jak to vypadá v Cybrainu? Všechno je v podstatě jinak, než v předešlých dvou knihách. Cybrain po výbuchu pěti granátů nabral úplně jiný směr. Začal se hroutit a předělávat. Tak že je tu všechno monstróznější, dravější, žravější a měl bych napsat, že i akčnější, ale to bych kecal. Akce tu moc není. Skupina vedená Gregem naopak do všeho padá rovnýma nohama a z vražedných situací se vesměs dostávají nějakými podivnými náhodami. A všechno se to tak několikrát opakuje, až už vám je to jedno.

Malá ochutnávka:
Kdybych vám musel vysvětlovat, proč jsem musel odmítnout vrátit se (do Cybrainu) i za ty prachy, bylo by to na dlouho. Přečtěte si první díl této story, ve kterém jsem skoro přišel o život, a kdo by to i přesto nepochopil, ať si přečte i ten druhý díl, ve kterém jsem přišel skoro o čtyři životy. Pak vám bude jasné, že v tomto třetím už tam nepáchnu ani za nic.

Nejsou tu žlutí motýlci, škoda. Ale je tu spousta pestrobarevných papoušků, většinou umírají ,ale někdy dokáží udělat pěkný prachově peříčkový bordel. Hlavně ti upíří papoušci. Ano, zmutovaný papoušek je nebezpečný. Vlastně všechno v Cybrainu mutuje, přeprogramovává se, upgraduje a žere cizí data. Je to bez napětí, bez humoru a vlastně nás to jen vede tam a zpět a nic podstatného nezjistíme. Ale i tak se do rychle čte, není to vysloveně nudné a je to nutné pro překlenutí do poslední knihy.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: A za další zatáčkou skutečně byla hospoda.

buster21
29.09.2020 5 z 5

cela trilogia top citanie

NemmamSlov
22.04.2020 5 z 5

"Tři dny nato jsem pak sedl do auto a jel na carlingtonský hřbitov položiť na hrob Miakayly Szabovské květiny. Jel sem čtyři sta mil s kyticí povadlích růži na zadním sedadle, jenom aby sám sebe přesvědčil, že Miakaylina smrt nebyla zbytečná."

Pri druhej časti som netušil akým smerom sa príbeh bude ďalej vyvýjať a na moje prekvapenie Heteša vyprodukoval zatial najlepší diel tejto série. Po veľkom výbuchu sa kybrain viac-menej rozpadol a Grega to vypľulo do skutočného sveta. No to nečakal, že jeho úloha neskončila. Kybrain síce padol, ale systém nejak prežíva a v jeho útrobách ostalo uveznených 8 ľudí, ktoré chce spoločnksť kybrainu zachrániť. Na túto úlohu samozrejme nie je nik lepší ako Greg, ktorý veľa svojho času v programe strávil v takzvanom podzemí kybraimu. Hlavný hrdina sa trošku povahovo zmenil, čo sa ani nedivím, po tom čo zažil, a som rád, že autor charakteristicky vyvýja svoje postavy. Po vstupe do systému to začína byť zaujímvé. Heteša vytvoril kybernetické peklo a čo sa v ňom odohráva, tak to si už odporúčam prečítať.

Drowned
19.05.2019 4 z 5

Předešlé dva díly mě bavili o chlup či dva chlupy více. Nějak jsem se nemohl srovnat s novými hrdiny a staronovým prostředím. Tedy to co z něj zbylo a v co se revitalizovalo mě nějak nebralo. Dal bych méně hvězdiček v hodnocení, ale je to mistr Heteša a toho já velmi "můžu". Hned po dočtení Mrtvý zóny nasedám do závěrečného dílu a jestli Greg nenakope řiťku všem těm hamounům z Cybrainu, tak nevím ... :-)

davidurban1973
17.03.2019 4 z 5

Líbilo se mi to. Cyberpunk jak má být - viz recenze.

Svářeč
02.01.2018 4 z 5

Po slabší dvojce zase nářez jak se sluší a patří. První cca třetina, která se odehrává v naší realitě, mě bavila stejně jako Hetešovi Démoni jsou věční nebo Nevermore Baltimore, tím nábojem a atmosférou to tyhle dva kousky dost připomíná. I když nevím proč, protože jinak pro to žádný objektivní důvod není, Cybrain jako takový má mnohem blíž k Šesti diamantům než ke zmíněným dvěma románům. Asi za to vážně může ten fakt, že se to prostě odehrává v naší realitě, jak jsem řekl, ta atmosféra a náboj... No, s příchodem do zruinovaného Cybrainu se to pak rozjede v adrenalinový nářez, jaký autor předvedl v jedničce. Opět spousta akce, šílených nápadů, dialogů a dost překvapivých zvratů, nemohl jsem se od toho odtrhnout. Těším se s čím autor přijde ve čtvrtém díle.

G.i.r.a
30.01.2015

Přečteno opět jedním dechem, ale nebylo to ono. Na mne bylo prostředí Cybrainu až příliš depresivní. :D A chyběla mi Miakayla, Katalyn i Matlock. :(

Allebith
04.10.2012 3 z 5

Dobrá kniha. I když jsem doposud nepřečetla dvě předchozí knihy z trilogie, v požitku z této mi nic nebránilo.. =]