Poslední šance na záchranu

recenze

Mráz nebo noc (2018) / MilenneWaver
Mráz nebo noc

Mráz nebo noc, poslední díl série Sníh nebo popel, se konečně dostává k tomu, na co mnozí čekali. Finální bitva, která rozhodne o osudu světa. Jak si autorka s touhle "výzvou" poradila? To brzy zjistíte.

Recenzi doporučuji číst pouze, pokud jste četli i předchozí díly.

Meira ztratila mnoho a obětovala ještě více. Ale přesto moc jejího nepřítele stále roste a spojenců ubývá. Neví, komu může věřit po zradě, která jí potkala. Ale přesto má cosi, co Jaro nikdy mít nebude. Naději, že může zastavit ono zlo.

Meira, která se z pouhé bojovnice, stala královnou, to ani teď nebude mít lehké. Na ramenech ji tíží velké břemeno a vidina oběti, kterou bude muset udělat, aby Angru zastavila. Dost se to na její povaze projevuje - nenajdete tu veselost nebo drzost, podobně jako v předchozích dílech. Naopak, stala se mnohem vážnější a rozumnější. Což je vítaná změna.

Do hlavních postav v tomhle díle můžeme přivítat mimo Mathera i Ceridwen, která se do série dostala až ve druhém díle Led nebo oheň. Přesto zde získala svůj vlastní pohled, který je sice odlišnější od ostatních, ale budete si ho mnohem více užívat.

Zápletka je celkem jednoduchá, autorce musím přičíst k dobru, že se nenamáhala děj prodloužit nějakými rychle vymyšlenými plottwisty. Kniha jednoduše navazuje na Led nebo oheň a plynule se dopracuje až ke konci.

Oproti nudnějšímu druhému dílu, kde se se kromě příjezdu do nové země a politických her nic moc neděje, ve třetím autorka propustila svojí fantazii a pohrála si nejen se starším prostředím, ale na vytvořila i nová, v knize bohatě popsaná místa.

Bohužel, v čem mě kniha zklamala jsou klišé - ostatně jako i v předchozích dílech, ani zde se to nezměnilo. Naštěstí jich tu není příliš mnoho, ale i těch pár scén to čtení trochu zkazí.

Konec knihy byl dostačující. Nekončil otevřeně, měl hlavu a patu a určitě mnohé čtenáře potěšil. Ale nemyslete si, že by to bylo až tak jednoduché. Ještě, než se ke konci dostanete, vás čeká zhruba čtyřicet stran, kdy budete napjatí jako struna a tajit dech nad událostmi, které se objeví.

Autorčino psaní není špatné. Občas to s popisy trochu přežene, občas je vynechá, ale přesto se Mráz nebo noc (a celkově sama série) čtou dobře a rychle, bez problémů.

Knihu bych celkově hodnotila lépe než druhý díl, ale přesto hůře než ten první. Podle mého názoru se jedná o dobré zakončení série. Ta se ale každému líbit nemusí. Mráz nebo noc bych zařadila mezi lehce nadprůměrné knihy, takže pokud se vám první nebo druhý díl líbil, nebudete litovat.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media!

Komentáře (0)

Přidat komentář