Pořádná rasistická nálož

recenze

Jižanské stromy divné ovoce nesou (2023) 4 z 5 / denisa7430
Jižanské stromy divné ovoce nesou

Tak tohle byla síla. Román plný sarkasmu a ironie, avšak na druhou stranu i perfektně uchopený popis rasistického vnímání současné americké společnosti.

Příběh nás zavane do amerického zapadákova, kde se stanou velice zvláštní vraždy, jež propojuje jedna zvláštnost - mizící a znovu se objevující mrtvý černoch. Obyvatelé vísky jsou jednodušších charakterů, autorem naprosto suprově vykresleni. Místy jsem nevěděla, zda se mám smát, nebo brečet!

Netvrdím, že jde o beletristický skvost, nicméně se jedná o opravdu jedinečně zpracované krimi se zajímavou zápletkou, s dost vyvedenými, řekla bych až komediálními, prvky. Jediné, co mě vytočilo, byl závěr knihy. Nedal mi spát, musela jsem nad ním přemýšlet. A vlastně bych byla moc ráda, aby nám autor prozradil, co bylo hlavním spouštěčem těchto šílených událostí a jaké následky lidstvo čekají (Apokalypsa? Občanská válka? Celosvětový chaos?). Takhle může čtenář jen hádat, což ho může nakonec i parádně naštvat (vlastní zkušenost ).

Narážky na amerického prezidenta i vhled do myšlení obyčejných Američanů byly vážně trefné a povedené. Ovšem když se člověk zamyslí nad tím, co chtěl autor tímto dílem sdělit, stává se z grotesky doslova depresivní čtení.

Překladatelka si zaslouží hlubokou poklonu. Muselo být husarským kouskem poprat se nejen se zachováním jmen osob a míst, ale i neporušit dialekt, mluvu aj.

Komentáře (0)

Přidat komentář