OUT

recenze

Out (2011) 5 z 5 / denisa7430
Out

Tak tohle bylo vážně nechutné, ale VYNIKAJÍCÍ! Kdo by to byl řekl, že mohou být křehké Japonky tak zvrácené. Román rozhodně není vhodný pro citlivé dušičky, kterým by se mohl při čtení zvěrstev, kterých jsou tyto dámy schopny, zvednout žaludek.
Tento thriller japonské spisovatelky Nacuo Kirino si umím představit zfilmovaný, jen by se musel honosit označením horor, protože tím opravdu byl, a nutno podotknout, že z mého pohledu naprosto skvělým.

Dalo by se říci, že to hlavní se odehrálo na prvních sto stranách, nicméně těch zvratů, které následně přicházely a jež byly naprosto nečekané, často až neuvěřitelné, bylo poměrně dost a celým příběhem vždy pořádně zamávaly.

V knize se poukazuje zejména na podružnou roli žen, které v silné patriarchální japonské společnosti zastávají. Dotýká se jejich totální poddanosti mužskému egu, ztrátě sebe samých, a přesto chuti žít si vlastní život a snít o lepší budoucnosti. Jsou to právě kamarádky, spolupracovnice z továrny na zpracování masa, které vezmou do nebe volající nespravedlivou situaci do svých rukou. Mají už dost tyranie, věčného lopocení nejen v domácnosti, ale i v práci. Když jedna z nich zavraždí svého manžela (a řekněme, že si o to, blbec, sám říkal), ostatní se nabídnou ihned pomoci se těla zbavit – to je přeci obrovská příležitost – být vdovou, shrábnout tučnou pojistku a žít si podle svých pravidel! Jen ten způsob dámy zvolily dosti obludný, nicméně nečekejte žádné výčitky svědomí.

Jak už to tak bývá, každý neuvážený plán má své trhliny a v případě těchto „povedených“ kamarádek je trhlina velká jako Mariánský příkop! Co se může pokazit, to se pokazí, co se může zvrtnout, se zvrtne! Panebože! To bylo něco na moje nervy. Je to totiž jeden z těch případů, kdy „záporákům“ fandíte.

Kam až může člověka zavést lidská chamtivost a do jakých obludných rozměrů může narůst lidská zákeřnost, závist a nejrůznější (sexuální) úchylky? Odpovědi nabídne právě román Out, jež byl dokonce nominován na Edgar Award. Ostrá to kniha!

Komentáře (0)

Přidat komentář