Amore v Kalábrii

recenze

Láska ve špičce italské boty (2023) 4 z 5 / denisa7430
Láska ve špičce italské boty

"Chtěl bych být bublinou v tvé pěně, tulit se k tobě jako štěně a olizovat chtěné!" (citace z knihy, str. 19) = Tahle balící básnička mě totálně rozsekala!

Temperamentní zrzavá padesátce s antickými křivkami, co miluje život a umí si jej užívat plnými doušky. Blanka je neskutečně sympatická ženská, která je u nás známá jako rozhlasová a televizní moderátorka. Nyní žije střídavě v Česku a italské Kalábrii.

Třetí rozvod na krku, tři děti, z toho jedno prochází řádnou pubertou - to je současná situace Blanky, kterou drží nad vodou pouze myšlenka na blížící se cestu do milované Itálie. Zemi, kterou si zamilovala více než je zdrávo (to slýchávám často i o sobě v souvislosti s Afrikou) a také místo, kde potkala novou lásku. Lásku, z které doslova blázní. Aby ne, vždyť jsou Italové proslulí svou koketností a pozorností k ženám.

Osobně sice nejsem do všeho tolik hrrrr, ale miluji cestování stejně jako Blanka. Úplně jsem se vžila do těch hrozných pocitů při návratech z dovolenek, kdy se všichni ostatní těší zpět na svůj klid, na řízky a svíčkovou, kdežto já bych si pobyt minimálně o tisíc let prodloužila. Nicméně moje srdce nikdy nevzplálo jen pro jednu jedinou zemi, moje srdce patří vícero místům. To je asi také důvod, proč jsem se nikdy nerozhoupala někam na delší čas přestěhovat. Razím heslo: "všude dobře, doma nejlíp" a co se českých mužů týká, i zde raději zůstávám věrná výběru z "domácího menu" .

Rozhodně se paní Blance musí nechat velmi svižný styl psaní protkaný notnou dávkou fakt zábavného humoru. Co stránka, to důvod k úsměvu, ba k pořádnému smíchu. Tohle jsem po tematicky extrémně těžkých knihách opravdu potřebovala! Kniha ze života, kniha o tom, jak si i v pokročilejším věku (ač padesátka fakt není žádný věk!) můžeme plnit sny, na které prostě není nikdy pozdě. A Blančino přání
"ať máš, holka, na všech svých dalších životních křižovatkách už jen zelenou, maximálně oranžovou" ,  se mi natolik zalíbilo, že jsem si ho napsala v práci na motivační nástěnku .

Co je na všem naprosto boží, že jde o autentickou zpověď autorky, tedy vše popisované si prožila. A já můžu Blance jen pogratulovat ke šťastnému kroku, kterým se jí změnil život naruby v pozitivním smyslu a zároveň se se světem podělila o své vlastní zkušenosti i intimní myšlenky a prožitky. Držím pěsti i do budoucna, ať se vše vede dle jejich představ.

S Blankou procestujete plno krásných italských pamětihodností, měst a vesniček. Román je tak vhodný nejen pro milovníky romantických příběhů, ale i cestopisů. Já sama jsem mnoho zmiňovaných míst navštívila a tak jsem si ve vzpomínkách oživila vlastní zážitky. Itálie je láska. Neznám nikoho, kdo tuto zemi navštívil a nepropadl jí.

Na závěr musím podotknout, že mě příjemně překvapily recepty na italské dobroty s podrobnými popisy postupů, které zvládám! Už jsem totiž i něco málo zkusila. Italskou kuchyni miluji!

Komentáře (0)

Přidat komentář