Panenky

recenze

Vražda na hřišti (2022) 5 z 5 / a.k
Vražda na hřišti

V sociálně znevýhodněné čtvrti Kolína nad Rýnem se stala vražda. Na hřišti, kde přes den dovádějí děti, měsíc osvětluje skluzavku s nehybným mrtvým tělem. Bizarní je vzezření zavražděné ženy, která je ustrojená jako malá holčička.

Případ přebírá inspektor Florian Kessler, který není zrovna v lehké pozici. Obětí je dcera vedoucího redaktora významného deníku a není zrovna v zájmu policie nechat se vláčet tiskem. K určení směru pátrání nepomůže ani závěr ze soudní pitvy, ve kterém soudní lékařka Julia Schwarzová konstatuje nález zlomeného šípu v srdci mladé ženy.

Brzy je jasné, že hlavní slovo má sériový vrah. Objevují se další mrtvé mladé ženy přestrojené za panenky Barbie a pátrání se dostává do slepé uličky. Pachatel útočí čím dál rychleji a vyšetřovatelé po celou dobu víceméně tápají ve tmě. Rafinovanost vraha nemá hranic. Policie sice získá hned několik podezření, ale přesto jim viník stále uniká.

Duo Florian a Julia tvoří dvojici ne jen při vyšetřování, ale v i soukromém životě. Je to vztah křehký a každý z nich ho vnímá trochu jinak. Ani nyní nechybí střípky z jejich osobního soužití, do kterého se tentokrát kromě aktuálního vyšetřování vměšuje ještě Florianova ex přítelkyně.

Pátý díl série s dvojicí Florian Kessler a Julia Schwarzová si drží svou laťku. Detektivka je psaná lehkou rukou a moc dobře se čte. Vlastní pátrání je prokládané ještě dalšími dějovými linkami, ve kterých poznáváme vzdorovitou dcerku Ellu a její drogově závislou matku, nebo úspěšnou realitní makléřku, která právě realizuje lukrativní prodej staré vily s velkým pozemkem. Nechybí ani kapitoly z pohledu vraha, které sice odhalí něco málo z jeho uvažování, ale přesto nemáte šanci prokouknout, o koho se skutečně jedná.

Detektivní zápletka je dobře napsaná a jako předešlé epizody lze knihu číst samostatně i bez znalosti předešlých dílů. Autorčiny detektivky vynikají jednoduchostí a nejsou zde žádné zbytečné odbočky. Zároveň ale jen těžko uhádne identitu vraha, i když vlastně brzy tak nějak podvědomě tušíte motiv pachatele.

Kniha je ideální pro čtenáře, kteří hledají jednoduchou detektivku, neobvyklou vyšetřovací dvojici a zajímavou detektivní zápletku. V kategorii nenáročných detektivek mohu jen doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář