Pamatuj, že jsi smrtelný

recenze

Pamatuj na smrt (2019) 5 z 5 / simona8126
Pamatuj na smrt

Young Adult thriller Pamatuj na smrt od mladého českého autora Aleše Novotného slibuje napínavý příběh plný drsných scén, hrozivých událostí i dojemných okamžiků. A přesně to také čtenáři dostanou.

V listopadu 2019 vydalo nakladatelství Yoli detektivní románový debut Aleše Novotného. Pamatuj na smrt, thriller pro dospívající mládež, zaujme na první pohled povedenou obálkou Kateřiny Brabcové, jejíž nádherné ilustrace ozdobily např. také české vydání romantické série Julie Caplinové, Young Adult thriller Křiváci Maureen Johnsonové nebo nové vydání Neobyčejného kluka od R. J. Palaciové.
Vedle působivé obálky a mrazivých černobílých ilustrací chmurného lesa nadchne kniha Aleše Novotného také tím, že přináší příběh zasazený do současného českého prostředí. Vypráví o bratrech Adamovi a Martinovi, kteří vyrůstali u prarodičů v Praze, ale teď se kvůli náročné situaci v rodině musejí přestěhovat na maloměsto k otci kriminalistovi, jenž se k nim dlouhá léta nehlásil. Vztahy mezi nimi jsou tedy od počátku napjaté. Cestu k sobě hledají těžko, navíc si oba kluci musejí zvykat na novou střední školu a ne vždy přátelské spolužáky. Než se vůbec stihnou zabydlet, městečkem otřese starý zločin. V lese je objeveno tělo dávno pohřešované středoškolačky Sáry. Už tak chmurnou a děsuplnou atmosféru brzy znásobí další vražda. Může s tou první nějak souviset? Vrahem je zřejmě někdo z obyvatel městečka a Adam jej hodlá vypátrat na vlastní pěst.
Už oním českým prostředím, tísnivou atmosférou a skutečností, že se jedná o poměrně hrozivý thriller pro dospívající čtenáře, vybočuje knížka Pamatuj na smrt z řady typických Young Adult románů. Do současných událostí navíc zasahuje Adamův nepříjemný zážitek z dětství, jenž ještě více přiživuje všudypřítomný strach, zvyšuje napětí a nutí čtenáře spřádat čím dál propletenější teorie o případném vrahovi.
Kromě hlavní zápletky, která se točí kolem Adamovy neúnavné snahy rozplést krutou záhadu, se autor zaměřuje také na rodinné vztahy a zdůrazňuje zásadní význam rodiny v životě každého člověka. Mě osobně nejvíce zaujalo právě postupné sbližování otce a jeho synů, od zarputilé počáteční nenávisti ze strany chlapců až po upřímnou snahu o sjednocení rodiny.
Vzhledem k tomu, že příběh podává nepřikrášlený obraz dnešní mládeže, dočká se čtenář mnohdy nepříliš příjemných scén – častého alkoholového opojení nezletilých, šikany, porušování zákona a hádek, při nichž létají nejhrubší vulgární výrazy. S něčím takovým je ovšem v podobných knihách třeba počítat. Ačkoli já sama se řadím k citlivějším duším, které četbu tohoto typu příliš nevyhledávají, jsem ráda, že jsem tentokrát udělala výjimku a že jsem po různých fantasy titulech pro mládež a romancích dala šanci novému českému thrilleru. Z moře vulgarismů se občas vynoří vlnka, která s sebou nese až poetický popis prostředí. A ten pak celý příběh pozvedá na vyšší úroveň, viz např. následující úryvek:

„Stál jsem za oknem, které bylo pomalované bílými ornamenty, takže vypadalo jako potažené pracně utkanou krajkou, a pozoroval hedvábné sněhové vločky, jak tančily ve vzduchu, který byl ustrašený a ospalý; jak zlehka dopadaly na třpytící se sněhovou peřinu, jako by padaly kousky drolícího se nebe; jak se kutálely po povrchu jako stříbrné perly, lesklé a pokryté mlhavou perletí, podmanily si silnice, zahrady a střechy; jak všechno splynulo v jeden jemný odstín a se světem se stalo něco mystického.“ (str. 82–83)

Něco takového pohladí po duši, i kdyby byla sebevíce rozervaná hrůzyplnými scénami, rozvrácenými vztahy a hrubým vyjadřováním. Autor má nesporný talent podat věci čtivě a procítěně, takže stránky ubíhají jedna za druhou. Odložit knihu je téměř nemožné, ačkoli děj čas od času zpomalují vzpomínkové části psané kurzivou, v nichž se Adam vrací k nejrůznějším dramatickým momentům ze své minulosti.
Jako velký klad vnímám i skutečnost, že kniha obsahuje pouze malý počet chyb a opakujících se slov. Není tu tedy skoro nic, co by čtenáře během četby vyrušilo. Pokud bych se měla pokusit nalézt něco, co mi na příběhu skutečně vadilo, byla by to dle mého trochu zbytečná erotická scéna (respektive podrobný popis průběhu sexu), která se mi do celkové atmosféry knihy úplně nehodila. Dále by to bylo pár neuzavřených záležitostí, na něž se mi nedostalo uspokojivých odpovědí. Tyto nedořešené otázky však mohou znamenat příležitost pro případné pokračování, do něhož bych se jistě s velkou chutí pustila.
Thriller Pamatuj na smrt vřele doporučuji všem milovníkům napětí, kteří si vychutnávají skličující a chmurnou atmosféru při rozkrývání zločinů, ale i vtipné a často cynické hlášky hlavních hrdinů. Zklamaní nebudou ani ti, kteří podobně jako já dávají přednost „jemnějším“ záležitostem, protože občas neuškodí sáhnout po něčem jiném a rozšířit si obzory.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Euromedia Group.

Komentáře (0)

Přidat komentář