Osudové setkání

recenze

53 dopisů pro mou lásku (2019) 4 z 5 / a.k
53 dopisů pro mou lásku

Shayda pochází z Iránu. Před více než dvanácti lety uprchla její rodina před revolucí a zařídila si nový život v Torontu. Shayda záhy přijala nabídku k sňatku a provdala se za Hafeze. Tím začal její život pod střechou manželových rodičů, aniž by tušila, jaká temná tajemství skrývá manželova rodina i jak se podepíší na jejím dalším životě.

Součastnost. Nejlepší Shaydina kamarádka Jayne se vdává. Na svatbu dorazil i Troy. Okouzlující, charismatický muž, úspěšný podnikatel, kterému leží všechny ženy u nohou. Troy je ale taky chlap, co má tu drzost políbit Jayne v den její svatby.

Ze setkání Shaydy a Troye cítíme, že tito dva se už někdy potkali. To, co bychom ale primárně očekávali, je ve skutečnosti úplně jinak.

V románu se prolínají dvě časové linky. Zatím co ta z minulosti pomalu odkrývá velké rodinné tajemství, v té současné přemítá Shayda o svém životě s Hafezem, o svých snech potlačených morálními hodnotami ovlivněnými do značné míry její kulturou i o touze, aby její život byl zcela jiný. Rozervanost je o to patrnější, že cestu jí zkříží muž, v jehož přítomnosti ztrácí veškeré předsudky, rozum a třesou se jí kolena.

V předešlých autorčiných knihách „Papírová labuť“ a „Mlhy Serengeti“ byla romantická linka vždy jen součástí výraznější dějové zápletky. Tento román nabízí především velkou dávku romantiky, zakázané lásky, erotických dostaveníček a hledání cesty, jak naložit se svým životem.

Dějově zajímavější je určitě linka z minulosti, která nepostrádá napětí a děsivou minulost, která se jen pozvolna odhaluje. Ale i k závěru přijde velmi závažný zlom, se kterým se bude muset Shayda vypořádat.

Román je pěkně napsaný, moc dobře se čte a děj není rozvláčný.

Z příběhu dýchá smyslnost, zakázaná touha, spalující vášeň a milostné hrátky. V tomto směru není knize co vytknout. Přitom ale nechybí ani nosná dějová linka, která není triviální, je poměrně závažná a odhaluje tak hlubší pohled do charakterů postav. S hlavní hrdinkou budeme stát před velmi vážným rozhodnutím, které ovlivní životy mnoha postav. A s některými budete velmi soucítit.

Musím se přiznat, že mě více oslovily předešlé autorčiny knihy, kde dějová zápletka hrála prim a romantická linka byla jen velmi příjemnou součástí příběhu. Tentokrát jde hlavně o romantiku.
Proto knihu doporučuji především čtenářkám, které rády podlehnou kouzlu charismatického muže. Muže, o kterého se ženy rvou a on přitom dokáže trpělivě čekat, být chápavým a ve všech směrech tolerantním a ohleduplným ke své vyvolené. I když svět byznysu ho vnímá jako tvrdého a nekompromisního protihráče, on skrývá uvnitř romantickou duši a ztělesňuje všechny atributy muže, o kterém ženy sní. Dotkne se vás zde elektrizující napětí mezi hlavními postavami i tíha životních osudů zásadních postav.

Komentáře (0)

Přidat komentář