Olympiáda

recenze

Olympia (2021) 4 z 5 / a.k
Olympia

Píše se rok 1936 a k Berlínu se obrací pozornost celého světa. Propaganda nacistického Německa zde může předvést velikášství německého národa v pořádaných olympijských hrách. Více než sportovní událostí je však olympiáda manifestací nabubřelosti a oslavami Vůdce.

Na vrchního komisaře Gereona Ratha čeká těžký úkol. Musí se ujmout vyšetřování nečekaného úmrtí amerického olympijského hodnostáře. Informace o smrti v olympijské vesnici se nesmí dostat na veřejnost, to se německé propagandě nehodí do krámu. Proto je Gereon oficiálně přeřazen na policejní stanici do olympijského areálu pod záminkou střežit pořádek a bezpečnost celé sportovní akce.

Olympiádou žije celý Berlín a město je plné zahraničních turistů. Sám Gereon doplatil na příkaz shora a "nabídl" ubytování americkým fanouškům. Nevítaní nájemníci jsou důvodem pro rozkol mezi manželi Rathovými. Manželka Charly nechce hosty v bytě, nestrpí, aby byla jejich rodina využívána pro nacistickou propagandu. Proto se stěhuje ke své kamarádce a domů ke Gereonovi se hodlá vrátit až s odjezdem cizinců.

Bývalý Rathových svěřenec Fritze získal prostřednictvím Hitlerjugend místo v Čestné službě mládeže v olympijské vesnici a užívá si možnosti setrvat v blízkosti obdivovaných amerických sportovců. Býval dítětem ulice, teď je hrdý na to, že může být součástí olympijské rodiny.

Kromě detektivní zápletky přináší osmé pokračování série s Gereonem Rathem opět unikátní pohled na vyostřené poměry v předválečném Německu, kde nacisté rázně ovlivňují policejní aparát i život běžných obyvatel. Politická police vidí ve všem záminku k pronásledování a zatýkání a apoliticky smýšlející Gereon už jen těžko může nevnímat tlak na svou práci ovlivněnou příkazy z SS, kde je věznění a mučení vyslýchaných běžným trendem. Detektivní pátrání nekončí u jednoho úmrtí, přesto je daleko silnější dojem z knihy právě v tom propletenci životních osudů našich hrdinů smýkaných v narůstajícím nacistickém dusnu. Nikdo už tu není v bezpečí a přicházejí úvahy o tom, jak se z tohoto pekla vymanit.

V knize se objevuje velké množství anglických dialogů. Nemusíte být zrovna anglofily, abyste zachytili význam a lehce se v nich zorientovali. Osobně mě ale naštvala poslední strana knihy, která je celá v angličtině. Zrovna tak emočně vypjatý okamžik by si čtenář zasloužil ve své mateřštině. Škoda.

I přes přibývající počet dílů neztrácí román na čtivosti, dokáže nabídnout zajímavý vývoj v charakterech postav, je promyšlený a výborně napsaný. Hutná nacistická atmosféra přímo vybízí k rychlému otáčení stránek, abychom zjistili, jak se naši hrdinové vypořádají s těžkými momenty, které v této době mohou být jízdenkou na místa, odkud už není návratu. Uvědomujete si to o to víc, když se před vámi otevírá například vyprávění z prostředí budování nejmodernějšího koncentračního tábora Sachsenhausen jen pár kilometrů od Berlína.

Jsem moc ráda, že autor přehodnotil svůj původní záměr ukončit sérii osmým dílem a před námi by měla být ještě dvě pokračování. Těžko bych se loučila s hrdiny už nyní. Bohužel si budeme muset na další osudy asi chvíli počkat, protože autor představuje na letošní letní literární scéně aktuálně právě tento díl. Zrovna teď, když to vypadá na ostrý zlom v Gereonově příběhu, bude čekání o to těžší.

Moc doporučuji tuto sérii všem čtenářům. Kdo ještě neměl tu čest, vemte ji od prvního dílu. Potom si teprve naplno vychutnáte to houstnoucí předválečné napětí a překvapí vás propletenec osudů mnoha postav napříč díly.

Komentáře (0)

Přidat komentář