Očarování

recenze

Okouzlená (2020) / MilenneWaver
Okouzlená

Mladá Camille rozhodně nemá jednoduchý život. Rodiče jí umřeli, je chudá, a do toho se ještě musí starat o mladší sestru a násilnického bratra, který neváhá prodat i jejich poslední majetek, jen aby pro sebe získal nějaké peníze. Camille proto nezbývá nic jiného, než využít to jediné, co jí po rodičích zbylo. Magii. Díky ní se jí podaří dostat se mezi francouzskou smetánku a získat nějaké peníze pro ni a pro svou sestru. Jenže to nemá ani tušení, že její magie není zadarmo. A že nikomu kromě sebe nemůže věřit.

Enchantée je začátkem nové fantasy série odehrávající se v historické Francii v období těsně před velkou francouzskou revolucí. A pokud hledáte oddechovou fantasy, která vás bude bavit, trefili jste se přímo do černého!

Camille se bezesporu řadí do skupiny skvělých hlavních hrdinek, právě díky svojí vytrvalé, sympatické a odhodlané povaze. A to i přes všechny překážky, které jí život staví do cesty. Nemyslete si, Enchantée není jen kniha plná večírků a magie. Autorka si zde totiž našla prostor i pro temnější téma, v podobě domácího násilí.

Co se týče vedlejších postav, zde dostane nejvíce prostoru právě Camillina mladší sestra Sophie. A ačkoliv se ta zdála být ze začátku ještě promyšlenější a lepší postavou, nakonec její potenciál naprosto zničilo klišé, které si pro ni autorka na konci knihy nachystala.

Zápletka téhle knihy mě velmi příjemně překvapila. Ačkoliv není příliš komplikovaná, příběh má spád a od začátku do konce vás nepřestane bavit. Výplňových scén v knize příliš není, což je její velkou výhodou, ale připravit se můžete na spoustu zvratů a odhalení. Bohužel, nepředvídatelnost nepatří mezi silné stránky téhle knihy, což souvisí i s tím, že je Enchantée v mnoha věcech stereotypním příběhem. A pokud už máte v tomto žánru přečteno více knih, některé věci vás tu zkrátka nepřekvapí.

Ale, i přes tuhle stereotypičnost, se autorce se podařilo vytvořit opravdu jedinečný magický systém, a to ději hodně pomohlo. A nakonec nesmím zapomenout ani na vedlejší romantickou linku, která se k příběhu neuvěřitelně hodila, a tvořila skvělý kontrast ke zbytku scén, které se týkaly zejména večírků nebo plesů. Takže pokud máte v knihách rádi pomalejší vývoj vztahu mezi postavami, zde si určitě přijdete na své.

Prostředí v téhle knize je úžasné. Historická Francie v téhle knize je přímo čarovná a čtenář má v průběhu děje možnost navštívit mnoho zajímavých míst, včetně Versailles. A dalším velkým bonusem je, že se autorce podařilo zakomponovat do příběhu i všechny důležité historické události, což příběhu jen prospělo.

Celkově, z Enchantée se vyklubalo opravdu příjemné překvapení, ke kterému se časem velmi ráda vrátím, a přečtu si ho znovu! Pokud máte rádi jedinečné, zajímavé a poutavé fantasy příběhy smíchané s kapkou historické fikce, pak si tuto knihu určitě nemůžete nechat ujít!


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář